Prestigieuze EU-subsidie voor Christine Mummery

Array

Prof. Christine Mummery van het Leids Universitair Medisch Centrum ontvangt een ERC Advanced Grant van 2,5 miljoen euro. Met deze subsidie financiert zij onderzoek naar de vorming van volwassen hartcellen en gaat ze proberen een stukje mensenhart te kweken. “Deze subsidie is bedoeld voor high risk, high gain-onderzoek.”

Christine Mummery, hoogleraar bij de afdeling Anatomie en Embryologie van het LUMC, gaat allereerst kijken hoe de verschillende typen cellen van het hart ontstaan. “Dat doen we door zogenaamde regenboogcellen te kweken uit stamcellen”, licht Mummery toe. “Het hart bestaat uit veel typen cellen, die we nog lang niet allemaal kunnen kweken. Door genen die alleen in een bepaald celtype tot uiting komen verschillende kleuren te geven kunnen we de voortgang van de cellen volgen.”

hart-en-vaatziekten1Medicijnen testen
Later in het vijf jaar durende project wil Mummery een stukje menselijk hart gaan kweken. Dat gaat ze doen door de cellen uit het hart van een proefdier te verwisselen door menselijke cellen. “Wanneer het lukt om een stukje hart te kweken kunnen we dat gebruiken om medicijnen op te testen. Veel potentiële medicijnen komen nooit op de markt omdat ze de hartfunctie verstoren.” Proefdieren zijn meestal niet geschikt om medicijnen te testen, omdat hun hart anders functioneert. Een muis heeft bijvoorbeeld zo’n vijfhonderd hartslagen per minuut, een mens zeventig.

Hartritmestoornissen
Het gekweekte hartweefsel is bovendien geschikt voor onderzoek naar mutaties die tot hartritmestoornissen leiden. Mummery: “Het komt voor dat twee mensen dezelfde mutatie hebben, maar dat de een er veel meer last van heeft dan de ander. Met de iPS-faciliteit van het LUMC kunnen we huidcellen van patiënten herprogrammeren en opkweken tot hartcellen. Wanneer we hiermee een stukje hart kunnen kweken, kunnen we beter uitzoeken hoe de hartritmestoornis ontstaat. We weten nog niet of het gaat lukken om het hartweefsel te kweken, maar deze EU-subsidie is ook expliciet bedoeld voor high risk, high gain-onderzoek”, aldus Mummery.

bron: LUMC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen