Betere diagnostiek en behandeling voor cuff-rupturen

Array

Een open operatie en een kijkoperatie zijn even effectief bij het verhelpen van een rotatorcuff-ruptuur, oftewel een scheur in een van de pezen rondom het schoudergewricht. Dat is een van de conclusies van orthopedisch chirurg Peer van der Zwaal (Medisch Centrum Haaglanden), die vandaag op zijn onderzoek promoveert aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Beide operatietechnieken leiden tot een duidelijke vermindering van de klachten.

Schouderklachten
Naar schatting dertig op de duizend patiënten die de huisarts bezoeken, doen dat vanwege schouderklachten. In een deel van de gevallen gaat het om een rotatorcuffruptuur. Zo’n ruptuur hoeft niet altijd klachten te geven: van alle 55-jarigen heeft 20 tot 25 procent een rotatorcuff-ruptuur, op hogere leeftijd stijgt dat percentage nog verder. Vaak blijft een ruptuur onopgemerkt. Wanneer een rotatorcuff-ruptuur wél klachten geeft, is chirurgie een optie.

stk62884corMRI-scans
Van der Zwaal werkte ook aan betere diagnostiek van cuff-rupturen met behulp van MRI-arthrografie, een techniek waarbij contrastvloeistof in het gewricht wordt gespoten. “We evalueerden een classificatiesysteem dat goed inzicht geeft in het type ruptuur dat iemand heeft, en daar ook getallen aan hangt”, legt Van der Zwaal uit. “Uit die classificatie volgen op eenvoudige wijze een behandelplan en prognose.” Ook introduceerden de onderzoekers een evaluatiesysteem waarmee op eenvoudige wijze onderscheid gemaakt kan worden tussen rupturen die klachten geven en pijnloze rupturen. “Je wilt voorkomen dat je iemand opereert aan een cuff-ruptuur terwijl zijn schouderklachten een andere oorzaak hebben.”

Chirurgische technieken
Van der Zwaal vergeleek niet alleen open chirurgie met een kijkoperatie, maar verdiepte zich ook in andere chirurgische technieken. Zo beschreef hij de shoestring-techniek: een hechtmethode die lijkt op het aanrijgen van schoenveters en die meer succes heeft bij moeilijk te hechten, grote rupturen in verzwakt spierweefsel. Ook onderzocht hij een nog weinig gebruikte techniek waarbij een andere, gezonde spier chirurgisch zó verplaatst wordt dat hij de functie van de gescheurde pees kan overnemen. Dit bleek een waardevolle behandelmethode voor grote cuff-rupturen. Na de operatie kan de patiënt zijn schouder goed blijven gebruiken.

Bron: LUMC & MCH

LUMC

Als het centrum van medische vernieuwing streeft het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) naar een (inter)nationaal erkende vooraanstaande rol in de verbetering van de kwaliteit van de gezondheidszorg. De kerntaken van het LUMC zijn onderzoek, onderwijs, patiëntenzorg, opleiding en bij- en nascholing. Het LUMC maakt deel uit van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). De NFU is een samenwerkingsverband van de acht universitair medische centra (UMC’s) in Nederland.

Recente artikelen