Effect van alcoholconsumptie op nachtrust

Array

Een paar ‘slaapmutsjes’ drinken voor het naar bed gaan zorgt er voor dat je sneller in slaap valt en in de eerste helft van de nacht dieper slaapt. Maar tegelijkertijd wordt de rapid eye movement (REM)-fase een stuk korter en onrustiger, waardoor je eerder en minder goed uitgerust wakker wordt. Alcohol drinken is dus, zeker op de langere termijn, geen goed remedie tegen slaapproblemen.

Dat blijkt uit een analyse van onderzoekers van het London Sleep Centre. Het onderzoeksteam heeft ruim honderdvijftig wetenschappelijke onderzoeken over de invloed van alcohol op het slaapgedrag die in de loop der jaren zijn verschenen onder de loep genomen. Twintig van deze onderzoeken voldeden aan de kwaliteitscriteria en zijn meegenomen in de analyse die in april zal worden gepubliceerd in het tijdschrift Alcoholism: Clinical & Experimental Research. In totaal hebben de resultaten betrekking op 517 proefpersonen (262 mannen en 227 vrouwen).

slaaptekort-200x200Uit de analyse blijkt dat alcohol de nachtelijke slaap zowel bij mannen als vrouwen op drie verschillende manieren beïnvloedt. Ten eerste vallen mensen die alcohol hebben geconsumeerd sneller in slaap, ongeacht hoeveel ze hebben gedronken. Ten tweede vallen ze in een diepere slaap en dit effect is dosisafhankelijk: hoe meer ze gedronken hebben, hoe dieper de slaap. Ten derde resulteert consumptie van meer dan 2 glazen er in dat de zgn. REM-fase later begint en in de tweede helft van de nacht onrustiger is en verstoord wordt. Bij lagere consumptie wordt dit effect niet gevonden. Tijdens de REM-fase, die normaalgesproken ca. 20 – 25% van de slaapperiode in beslag neemt, droom je meestal en zijn de hersenen actiever. Een gebrek aan REM-slaap heeft o.a. effect op de concentratie, de motorische vaardigheden en het geheugen.

De onderzoekers concluderen dat alhoewel je met een paar glaasjes op eerder in slaap valt en het er wellicht op lijkt dat alcohol leidt tot een betere nachtrust, dit op de langere termijn niet het geval is.

bron: Alcohol en Gezondheid

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen