Het Zorgpadenboek nu als e-book verkrijgbaar

Het Zorgpadenboek van Nicolette Huiskes en Guus Schrijvers is nu ook als e-book te verkrijgen. Zorgpaden zijn door ziekenhuizen ontwikkelde behandeltrajecten die leiden tot snellere diagnosen, minder ligdagen, minder kosten en een grotere patiënttevredenheid. De boeken worden gebruikt om patiëntenzorg te moderniseren. Door het e-book wordt het verspreiden van deze kennis gemakkelijker.

In Het Zorgpadenboek geven zestien ziekenhuizen een kijkje in de keuken en beschrijven hoe zij diagnostiek, behandeling en voorlichting voor de patiënten geregeld hebben. Zij doen dit voor heel verschillende aandoeningen, waaronder een gebroken heup, darmkanker, borstkanker, spataderen, staar, COPD, artrose, zwangerschap en TIA’s.

Guus SchrijversZo wordt in het acute zorgpad ‘Pijn op de borst’ in Alkmaar een patiënt niet meer als hartpatiënt behandeld maar als tijdelijke gast. Alle diagnostiek wordt meteen verricht op de spoedafdeling. Ook de diagnostiek die in de poliklinische nacontrole werd gedaan. Wanneer na enkele uren blijkt dat de patiënt geen hartinfarct heeft gehad, kan de hij meteen veilig en gerust naar huis.

Patiënten met een heupfractuur worden in Ziekenhuis Rijnstate Arnhem zorgvuldig gescreend op risico’s zoals vallen, ondervoeding en verwardheid. Zo worden complicaties voorkomen. Ook de communicatie met de familie is gepland en zijn er afspraken met instellingen voor nazorg. Patiënt en mantelzorger krijgen bij opname al het spoorboekje hiervoor, dat heeft de ligduur met 3,5 dag bekort.

Hoewel Zorgpaden tamelijk nieuw zijn in de ziekenhuiszorg, worden de principes al tientallen jaren toegepast in de industrie. Zorgpaden stoelen op bedrijfskundige principes als Toyotisering (lean production) en six sigma. In Het Zorgpadenboek beschrijft professor Guus Schrijvers de overeenkomsten tussen productieprocessen, klantbenaderingen en gestroomlijnde zorg in ziekenhuizen.

Nicolette Huiskes ziet in haar werk als medisch adviseur voor zorgverzekeraar CZ vaak goede voorbeelden van ziekenhuiszorg. Zij ziet echter ook verschillen tussen ziekenhuizen. “Ziekenhuizen zouden wat vaker bij elkaar in de keuken moeten kijken. Het duurt nu jaren voordat goede voorbeelden worden gekopieerd. We kunnen nu laten zien wat er allemaal mogelijk is.”

Nicolette Huiskes is arts Beleid en advies. Prof. dr. Guus Schrijvers is gezondheidseconoom en oud-hoogleraar Public Health aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Het Zorgpadenboek. Voorbeelden van goede ziekenhuiszorg
Nicolette Huiskes en Guus Schrijvers

bron: ANP Pers Support

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen