Brand bij NFI – bloedmonsters reeds onderzocht

Array

brandOp vrijdagavond 1 maart is door kortsluiting korte tijd brand geweest in een van de vrieskasten bij de productgroep toxicologie van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). De brand werd snel ontdekt en is geblust door de brandweer.

Bloedmonsters reeds onderzocht
In de getroffen vrieskast lagen 2900 bloedmonsters opgeslagen die het NFI, in het kader van de Wegenverkeerswet (Wvw), heeft onderzocht op de aanwezigheid van alcohol en drugs. Het onderzoek van deze monsters was al afgerond en de resultaten waren reeds gerapporteerd aan het Openbaar Ministerie (OM).

‘Reserve’-monsters
Bij bloedafname in het kader van de Wegenverkeerswet neemt de politie twee monsters af. Het ‘reserve’-monster is bedoeld voor eventueel contraonderzoek door een andere forensisch laboratorium of voor vervolgonderzoek in een later stadium. De contramonsters liggen elders opgeslagen en zijn intact gebleven, op een na. Dit betreft een contramonster dat het NFI met toestemming van het OM heeft gebruikt omdat het oorspronkelijke monster ongeschikt was voor onderzoek.

Gevolgen voor onderzoek
Dankzij het continu monitoren van de vrieskasten en het interne meldingssysteem, is de brand snel ontdekt en bleef de schade beperkt. De onderzoekswerkzaamheden zijn enkele dagen na de brand hervat en de verwachting is dat in slechts een paar zaken een vertraging van hooguit enkele dagen kan optreden.

OM geïnformeerd
Alle betrokken partijen bij het Openbaar Ministerie zijn inmiddels door het NFI geïnformeerd.
Bron: Rijksoverheid

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen