Ernstige COPD geassocieerd met cognitieproblemen

Array

denken cognitief hersens breinPatiënten met een exacerbatie van chronisch obstructief pulmonaallijden (COPD) presteren slechter op neuropsychologische tests dan COPD-patiënten die geen gedecompenseerde ziekte hebben. De oorzaak van deze associatie is nog niet duidelijk, schrijven Britse onderzoekers in Chest (2013; epub 24 januari).

James Dodd (St George’s University of London) en collega’s wilden de invloed van ernstige COPD-exacerbaties op het cognitief functioneren in kaart brengen. Daarom lieten zij 30 COPD-patiënten, die op het punt stonden na zo’n episode weer uit het ziekenhuis ontslagen te worden, een batterij aan neuropsychologische proefjes maken. Hun prestaties vergeleken ze niet alleen met gezonde controlepersonen en COPD-patiënten die minstens in de acht weken daarvoor juist géén exacerbaties hadden gehad, maar ook keken ze of het neurologisch functioneren drie maanden later veranderd was. Tot slot maakten ze een schatting van het niveau van cognitief functioneren dat de gemiddeld 70 jaar oude patiënten hadden voordat ze symptomen van de longziekte ontwikkelden.

Van de drie groepen scoorden de patiënten die net een exacerbatie hadden doorgemaakt het slechtst. Ze deden het over de hele linie minder goed dan de gezonde controles, hadden in 20% van de gevallen een pathologisch vertraagde denksnelheid en haalden slechts bij enkele onderdelen dezelfde scores als de stabiele COPD-patiënten.

De auteurs concluderen dan ook dat patiënten met ernstige COPD in veel gevallen significante cognitieve stoornissen hebben op het moment dat ze na een ziekte-exacerbatie naar huis gaan. Ze waarschuwen echter dat de causaliteit achter deze associatie onduidelijk is. Aangezien de patiënten 3 maanden later geen significante verbeteringen lieten zien, lijkt het er niet op dat de laatste decompensatie-episode de cognitieve afwijkingen kan verklaren. Mochten de hersenproblemen vooral blijken te bestaan bij patiënten van wie de COPD al jaren een ongunstig verloop vertoont, dan is het formeel niet uitgesloten dat de denkstoornissen ten grondslag liggen aan het regelmatiger optreden van exacerbaties. Langlopende studies zouden dit kunnen ophelderen.

Bron: NTvG/(Bijdrage: Lucas Maillette de Buy Wenniger.)

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen