Een stapje dichterbij `de perfecte bypass’

Array

vaatchirurgDirk Scharn beschrijft de processen die optreden na implantatie van een bypass in het been. Hiermee zoekt hij antwoord op de vraag die vaatchirurgen al jaren bezighoudt: welke is de beste vaatprothese? Een goed en langdurig functionerende bypass betekent voor een patient een sterke verbetering van diens levenskwaliteit.

Als we begrijpen wat er in het lichaam gebeurt na aanleggen van een bypass, is het mogelijk de nadelige effecten ervan te voorkomen en de levensduur van de bypass te verlengen. Dat voorkomt mogelijk een amputatie van het been, die met belangrijke invaliditeit en hoge zorgkosten gepaard gaat. Mogelijkheden om de levensduur van een bypass te verlengen zijn aanpassingen in de chirurgische techniek en het veranderen van de vorm en samenstelling van het materiaal waarvan de bypass gemaakt is. Op deze manier zijn we een stapje dichterbij `de perfecte bypass’, die de lichaamseigen situatie zo goed mogelijk benadert.

 

Datum donderdag 14 maart 2013

Tijd 10:30

Locatie Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit

Faculteit der Medische Wetenschappen

Promovendus

de heer drs. D.M. Scharn

Promotors

prof. dr. M.H.W.A. Wijnen

Copromotors

dr. J.A. van der Vliet, dr. A.H.M.S.M. van Kuppevelt

Titel promotie

Graft engineering and postimplantation behaviour in infrainguinal bypass surgery

Biografie
Dirk Scharn (‘s-Gravenhage, 1968) studeerde Geneeskunde in Nijmegen. Hij verrichtte bovenstaand promotieonderzoek op de afdeling Heelkunde van het UMC St Radboud, binnen de onderzoeksinstituten NCMLS en NCBEP. Hij is als vaatchirurg werkzaam in het Slingeland Ziekenhuis te Doetinchem.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen