Chronisch psychiatrische patiënten in Amsterdam; ondanks veel problemen toch tevreden in de stad

Tijdschrift voor Psychiatrie
Veel chronisch psychiatrische patiënten in Amsterdam hebben weinig sociale contacten, vaak geen werk of zinvolle dagbesteding en een slechte lichamelijke gezondheid. Toch zijn ze niet ontevreden over hun leven en over de zorg die zij krijgen. Anders dan vaak gedacht wordt, veroorzaken patiënten geen overlast.

Dit vonden Jan Theunissen en collega’s bij hun onderzoek in een steekproef van ruim 300 patiënten in de Amsterdamse langdurige ggz. Zij keken hoe het ging met patiënten met ernstige psychiatrische aandoeningen die vroeger langdurig in instellingen zoals psychiatrisch ziekenhuis Santpoort verbleven, maar die nu in de stad wonen. De onderzoekers vinden het beeld zorgelijk en doen aanbevelingen voor betere zorg, zinvolle dagbesteding en beschutte werkplekken.