Philips wil miljoen mensen op mogelijk gevaarlijke slaapstoornis onderzoeken

slaapproblemenPhilips wil één miljoen mensen gaan onderzoeken op obstructieve slaapapneu, een aandoening die uiteindelijk kan leiden tot diabetes en hartkwalen
Amsterdam – Vandaag heeft Koninklijke Philips Electronics N.V. (NYSE: PHG, AEX: PHIA) bekendgemaakt dat het de komende vijf jaar wereldwijd één miljoen mensen wil gaan onderzoeken op obstructieve slaapapneu (Obstructief Slaap Apneu Syndroom, OSAS) om zo mensen die hieraan lijden, de aandoening te helpen herkennen en bestrijden.Dit onderzoeksprogramma past binnen het streven van Philips om de toegang tot gezondheidszorg te verbeteren en levens te redden, en zal op verschillende locaties in Noord-Amerika, Europa en Azië plaatsvinden.

Het onderzoek volgt op een grootschalig onderzoek dat Philips de afgelopen twee jaar deed onder het eigen personeel. Hieruit bleek dat de aandoening vaker voorkomt dan gedacht. Ook zijn mensen die lijden aan slaapapneu zich hier meestal niet van bewust zijn, terwijl deze ernstige slaapstoornis goed is te behandelen.

Bij het onderzoek wordt gebruikgemaakt van een vragenlijst die kan worden ingevuld op de Philips-website voor de Internationale Dag van de Slaap (World Sleep Day). Mensen die last hebben van symptomen of die denken dat ze risico lopen, wordt aangeraden om deze online-test te doen. De risicobeoordeling geeft aan hoeveel risico mensen op obstructieve slaapapneu lopen en raadt hen eventueel aan om contact te zoeken met een arts of andere zorgverlener.

Grootschalig onderzoek personeel
Eerder deze week maakte Philips de resultaten bekend van een grootschalig wetenschappelijk onderzoek dat het uitvoerde in samenwerking met internationale universiteiten, het Medisch Spectrum en patiëntenorganisatie ApneuVereniging. Dat onderzoek is gehouden onder 4.206 medewerkers van Philips in Nederland. Al decennia wordt een grote mate van onderdiagnose vermoed door artsen en wetenschappers. Tijdens deze studie is daarom gekeken hoeveel mensen aan de ziekte lijden zonder dit te weten en zonder behandeld te worden. Van het eigen personeel bleek 6,4% slaapapneu te hebben. Dit percentage ligt beduidend hoger dan tot op heden in onderzoek is aangetoond. Opvallend was dat 78% van de mensen bij wie slaapapneu werd vastgesteld, zich er geheel niet van bewust was te kampen met deze slaapstoornis. Met de ambitie wereldwijd één miljoen mensen te screenen kan daarom een belangrijke maatschappelijke bijdrage worden geleverd.
“Mensen die aan OSA lijden, zijn minder gezond en lopen meer risico op mogelijk levensbedreigende ziektes”, aldus Brent Shafer, CEO van Philips Home Healthcare Solutions. “Met onze innovatieve oplossingen willen we mensen die aan OSA lijden, helpen om deze ernstige aandoening te helpen herkennen en bestrijden.”

Obstructieve slaapapneu is een van de meestvoorkomende slaapstoornissen. Ongeveer 5 à 6% van de volwassen bevolking heeft er last van.[1] De aandoening wordt gekenmerkt door vernauwing of afsluiting van de bovenste luchtwegen tijdens het slapen, waardoor de ademhaling wordt bemoeilijkt.

Naast voeding en lichaamsbeweging wordt slaap vaak beschouwd als de derde pijler waarop een goede gezondheid rust. Onderzoek van Philips suggereert dat slaapapneu bij ruim tweederde van alle mensen die eraan lijden, niet wordt gediagnosticeerd.

De meestvoorkomende oorzaak van obstructieve slaapapneu is overgewicht. Slaapapneu heeft de volgende symptomen[2]

  • regelmatig luid snurken;
  • onderbrekingen in de ademhaling of happen naar adem;
  • regelmatig in slaap vallen, bijvoorbeeld tijdens het lezen, tv-kijken of autorijden;
  • hoge bloeddruk.

“Er zijn drie belangrijke stappen om mensen met OSA te helpen: bewustwording, diagnose en behandeling. Alle drie zijn ze cruciaal om de slaapkwaliteit en algehele gezondheid van mensen over de hele wereld te verbeteren”, stelt dr. Lee-Chiong, Chief Medical Liaison bij Philips Home Healthcare Solutions. “Philips wil mensen helpen om zich meer bewust te worden van hun eventuele risico op OSAS.”

Ga naar http://www.worldsleepday.respironics.com als u wilt weten of u risico op obstructieve slaapapneu loopt. Daar vindt u ook meer informatie over de Internationale Dag van de Slaap 2013 en eventuele bijbehorende activiteiten in uw omgeving.

Meer informatie over het slaaponderzoek onder Philips-medewerkers vindt u hier.
Bron: Philips

Recente artikelen