Stamcellen maken wordt makkelijker

medisch-onderzoekHet wordt makkelijker om stamcellen te vormen uit gewone cellen. Dat schrijven onderzoekers van het UMC Utrecht, Universiteit Utrecht en het Duitse Max Planck Instituut in Nature online van 17 maart 2013.

Artsen en biologen willen graag gewone cellen herprogrammeren tot stamcellen, want uit stamcellen kun je alle mogelijke weefsels maken. De Japanner Yamanaka kreeg in 2012 de Nobelprijs voor de geneeskunde omdat hij ontdekte hoe
je menselijke huidcellen kunt omvormen tot embryonale stamcellen.

In principe kan het dus, alleen werkt het nog niet zo goed. Het herprogrammeren lukt maar in een fractie van de cellen en bovendien zijn de “Yamanaka”-stamcellen geneigd tumoren te vormen.

Meer inzicht in het herprogrammeren is dus hard nodig. Dat geven prof. dr. Marc Timmers en Dr. Pim Pijnappel van het UMC Utrecht, samen met collega’s van het Duitse Max Planck Instituut voor Celbiologie in Muenster, en de Universiteit Utrecht en het Erasmus MC te Rotterdam in het tijdschrift Nature van 17 maart. Zij schrijven dat het eiwit complex “TFIID” een veel belangrijkere rol speelt in embryonale stamcellen dan tot nu toe gedacht. Het blijkt niet slechts signalen door te geven van `hogere’ eiwitten, maar het stuurt ook informatie terug. Dat leidt tot efficientere herprogrammering.

Efficient stamcellen maken
“In embryonale stamcellen is het eiwit TFIID heel actief”, zegt Timmers. “De signalen van TFIID spelen een sleutelrol bij het instandhouden van stamceleigenschappen. Met deze kennis kunnen we hopelijk op een efficientere manier stamcellen vormen uit gewone cellen.”

Timmers gaat nu onder andere uitzoeken of hij de ontwikkeling van cellen kan besturen via het TFIID-eiwit. In het speerpunt Regenerative Medicine and Stem Cells werkt het UMC Utrecht aan nieuwe behandelingen op basis van stamcellen.

Utrecht Life Sciences
Dit onderzoek valt binnen het thema `Regenerative Medicine & Stem Cells’ van Utrecht Life Sciences, een innovatienetwerk van kennisinstellingen, overheid en bedrijven in de regio Utrecht.
Bron: Nieuwsbank.nl