Uroloog dr. Pieter Groenendijk ontvangt Europese beurs

overactieve-blaasTijdens het jaarlijkse congres van de European Association of Urology (EAU), de Europese beroepsvereniging voor urologen, gisteren in Milaan ontving uroloog dr. Pieter Groenendijk de Astellas European Urology Grant van $ 150.000. Hij ontving deze beurs voor het verrichten van klinisch onderzoek naar diagnostiek en behandeling van patienten met een overactieve blaas en incontinentie. Dit onderzoek zal mogelijk bijdragen aan een beter begrip van de oorzaak van deze klachten alsmede een betere selectie van patienten voor therapie.

Groenendijk: “We zijn erg blij met deze beurs van de Astellas European Foundation. Er is weinig bekend over de rol die drukschommelingen in de plasbuis en blaas speelt bij incontinentieproblemen. Na eerder onderzoek hebben we aanwijzingen dat dit waardevolle gegevens kunnen zijn bij de diagnose en het bepalen van de behandeling van patienten met een overactieve blaas en incontinentie. Dankzij deze beurs kunnen we nu de oorzaak van de drukschommelingen onderzoeken, waardoor patienten in de toekomst doelgerichter behandelingen kunnen krijgen. We presenteren onze bevindingen graag in de nabije toekomst.”

Gedurende twee jaar worden 500 patienten onderzocht. Naar aanleiding van de resultaten van drukmetingen in de plasbuis en blaas worden patienten geselecteerd voor behandeling. Het onderzoek wordt gedaan in nauwe samenwerking met de afdelingen Urologie van het LUMC en het UMC Utrecht. Het onderzoek van Groendijk werd gekozen uit 50 Europese inzendingen.
Bron: Nieuwsbank.nl