MijnIBDcoach: eHealth voor patiënt met chronische darmontstekingen (IBD)

Array

MijnIBDcoach is een beveiligde en persoonlijke pagina op het internet, bedoeld voor mensen met IBD
“Patient empowerment: met mijnIBDcoach wordt de patiënt veel informatie en hulp aangereikt om vanuit de vertrouwde thuissituatie meer macht te krijgen over de situatie van de chronische darmontsteking.” aldus Marieke Pierik, MDL-arts MUMC+.

Met mijnIBDcoach, een nieuw e-health programma, kunnen vanaf vandaag patiënten met chronische darmontstekingen (ook wel IBD, Inflammatory Bowel Disease genoemd) vanuit de vertrouwde thuisomgeving worden ondersteund door de behandelend arts wanneer nodig. Tevens biedt de online tool informatie die de patiënt helpt meer controle te krijgen over de chronische darmontsteking, hierdoor kan mijnIBDcoach dienen als een veilige en volwaardige aanvulling op de behandeling. Om een optimaal pakket te kunnen bieden aan patiënt en zorgverlener, is er tevens een mijnIBDcoach app ontwikkeld.
product-ibdDe zorgverlener kan de patiënt voor het gebruik van de mijnIBDcoach app aanmelden. MijnIBDcoach is ontwikkeld door Sananet in samenwerking met Het Maastricht UMC+, Orbis MC, Atrium MC en CCUVN en is mede mogelijk gemaakt door Ferring B.V.

MijnIBDcoach helpt u om meer te weten te komen over IBD en om te leren wat u zelf kunt doen om uw IBD onder controle te houden. MijnIBDcoach is ook een hulpmiddel bij de behandeling. Samen met uw MDL-verpleegkundige / MDL-arts beheert u het behandelplan. In dat behandelplan houdt u samen bij hoe dit verloopt. Maar ook de afspraken die gemaakt worden over doelen die u graag wilt behalen, worden in het behandelplan vastgelegd.

Wanneer u gebruik wilt maken van MijnIBDcoach, informeert u dan of uw ziekenhuis gebruik maakt van mijnIBDcoach.nl. Indien dit het geval is, ontvangt u via uw MDL-verpleegkundige / MDL-arts meer informatie en een gebruikersnaam plus inlogcode.

Patiënten met IBD komen normaal gesproken minimaal één keer per jaar naar het ziekenhuis bij de behandeld arts, ook wanneer de ziekte onder controle is. Opvlammingen zijn namelijk moeilijk te voorspellen. Tevens komt het vaak voor dat patiënten thuis signalen negeren of te lang met klachten doorlopen. Daarnaast zijn er natuurlijk ook patiënten die geen klachten hebben en ‘onnodig’ naar het ziekenhuis komen. MijnIBDcoach kan hiervoor uitkomst bieden.

Win-win situatie
“Zowel de patiënt als de arts hebben baat bij mijnIBDcoach. De patiënt leert op een interactieve manier inzicht te krijgen in zijn/haar IBD en kan op een laagdrempelige en gemakkelijke manier communiceren met de behandelend arts” zegt Tineke Markus, van de Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland. De arts kan op zijn beurt controle houden op het ziekteverloop van de patiënt en indien nodig actie ondernemen.
MijnIBDcoach is gebaseerd op gevalideerde vragenlijsten. De informatie over de patiënt die hier uit naar voren komt, wordt voor de arts overzichtelijk weergeven en gerangschikt met vlaggetjes. Rode vlaggetjes laten meteen duidelijk aan de arts zien welke patiënt extra aandacht nodig heeft.
Naast ziekte activiteit monitoren de vragenlijsten ook vele andere domeinen die bij een chronische ziekte van belang zijn zoals depressie, het correct innemen van de medicatie, ondervoeding en arbeidsparticipatie. Deze aspecten kunnen uiteindelijk leiden tot betere therapietrouw, lagere ziektekosten, minder ziekteverzuim, tijdswinst en een betere kwaliteit van leven! Tevens draagt het verzamelen van dergelijke informatie over een grote groep patiënten bij aan het inzichtelijk maken voor artsen van chronische darmontstekingen zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn.

 

Veilige en volwaardige aanvulling
MijnIBDcoach wordt door de zorgverlener geautoriseerd en dient daardoor als volwaardige aanvulling op de behandeling. De zorgverlener is abonnementhouder en meldt de patiënt aan. De communicatie verloopt volgens de richtlijnen en protocollen van Nictiz via een zogenaamde HTTPS verbinding, zoals gebruikelijk is voor dataverkeer binnen de gezondheidszorg. De gegevens worden bewaard op speciaal daarvoor ingerichte en beveiligde servers die voldoen aan de geldende wet- en regelgeving.


Bron: Ferring b.v.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen