Opschalen van zorginnovaties, hoe doe je dat?

Array

Een innovatie ontwikkelen en lokaal of regionaal toepassen is één ding. Dat op landelijk niveau doen is een ander verhaal. Hoe doe je dat als zorgvernieuwer? Daarover gaat de gids over opschaling.

Over opschaling van zorginnovaties is nog niet veel vastgelegd. Dat was de aanleiding voor Zorg voor innoveren om samen met Agentschap NL en het actieprogramma Maatschappelijke Sectoren & ICT een gids over opschaling samen te stellen. Uit eindverslagen van projecten van deze programma’s kwamen drie belangrijke thema’s steeds terug:innovatie-300x199

  • De doelgroep zover krijgen dat ze de innovatie ook daadwerkelijk gaan gebruiken;
  • Het organiseren van tijdelijke en structurele financiering voor de zorginnovatie;
  • Het aanpassen van de zorginnovatie aan de lokale situatie om brede toepassing mogelijk te maken.

Een van de auteurs Barbara van der Linden (ZonMw) over doorontwikkeling: “Als de innovatie klaar is, denk je dat het kan worden uitgerold. Maar dat is niet zo. Gebruikers willen graag zelf aan de slag met de innovatie en die ook aan hun eigen wensen aanpassen. Zorgvernieuwers doen er dan ook goed aan daarmee rekening te houden.”

Draagvlak creëren

Het creëren van draagvlak is één van de lastigste kanten van opschaling. Van der Linden: “Er zijn verschillende manieren om doelgroepen enthousiast te maken voor innovaties. Naast het bieden van mogelijkheden om innovaties op maat te maken, kun je ambassadeurs aanstellen. Zo kunnen cardiologen bijvoorbeeld aan hun collega’s vertellen over hun ervaringen met tele-cardiologie. Een andere methode is het samenstellen van gebruikersgroepen. In de gids is meer te lezen over deze en andere tips.”

Opschalingstop

Naast analyses op basis van de eindverslagen, bevat de gids interviews met projectleiders die de laatste jaren aan opschaling hebben gewerkt. Ook komen de conclusies aan bod van de Opschalingstop, de netwerkbijeenkomst van Zorg voor innoveren die eind november 2012 plaatsvond.

De gratis opschalingsgids is  te bestellen en te downloaden op www.zorgvoorinnoveren.nl/opschaling.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen