Meeste ouderen gebaat bij nieuwe revalidatieregeling

Array

Ouderen krijgen meer revalidatiezorg nu deze onder de gewone zorg valt. Dat voorspelt LUMC-hoogleraar Wilco Achterberg. Er zijn wel een paar knelpunten. Vrijdag presenteert hij een rapport en een leidraad geriatrische revalidatiezorg.

De kortdurende revalidatiezorg voor ouderen valt vanaf 1 januari dit jaar onder de zorgverzekeringswet. Voorheen was deze zorg verzekerd via de regeling voor bijzondere ziektekosten (AWBZ). Voor veel ouderen betekent dit een vooruitgang, zegt Wilco Achterberg. Hij is hoogleraar Institutionele Zorg en Ouderengeneeskunde in het LUMC. Het LUMC deed, samen met VUmc en Maastricht UMC, op verzoek van het ministerie van VWS onderzoek in een aantal proeftuinen naar deze overgang.oudere-dame
Portemonnee
“Veel ouderen gaan nu betere zorg krijgen”, voorspelt Achterberg op grond van het onderzoek. “Onder de AWBZ ontbrak bij de verschillende instellingen een prikkel om ouderen snel te laten revalideren. Wanneer instellingen dit vlot deden waren ze een dief van hun eigen portemonnee, omdat ze per dag betaald kregen. We verwachten dat dit onder de nieuwe regeling beter zal gaan. Dat zagen we in de proeftuinen. De nieuwe regeling is ook een impuls om beter met elkaar samen te werken.”

Tussen wal en schip

Vorige maand signaleerde Achterberg in het artsenblad Medisch Contact dat een deel van de ouderen door de nieuwe regeling tussen wal en schip dreigt te vallen. Bijvoorbeeld ouderen die nog thuis wonen en na een val gerevalideerd moeten worden. Om in aanmerking te komen voor revalidatiezorg onder de zorgverzekeringswet moet er de verwachting zijn dat de oudere weer naar huis kan. “Over hoe sterk die verwachting moet zijn, zijn nog geen duidelijke afspraken gemaakt.” Ook Parkinsonpatiënten, die veel baat kunnen hebben bij kortdurende revalidatie in een verpleeghuis, dreigen hier nu niet meer voor in aanmerking te komen. Een ziekenhuisopname is hier voortaan namelijk voor vereist. “Als er voor dit soort patiënten ook een goede regeling komt juichen we de nieuwe regels voor kortdurende geriatrische revalidatie alleen maar toe”, aldus Achterberg.

Bron: LUMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen