Nierkanker bij mannen met 50 procent gestegen

nierenHet aantal nieuwe gevallen van nierkanker per jaar in Nederland is bij mannen met 50 procent gestegen in 10 jaar tijd. Een nieuw onderzoek dat wordt gefinancierd door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds heeft meerdere risicofactoren voor nierkanker geconstateerd: overgewicht, een hoge bloeddruk, een hoge bloedsuikerspiegel en hoge waarden van triglyceriden in het bloed. Een gezonde voeding en leefstijl zijn belangrijk voor een lager risico op nierkanker.

Nierkanker staat op nummer 9 bij de meest voorkomende kankersoorten bij mannen in Nederland. Het komt vaker bij mannen voor dan bij vrouwen. In 2011 is er in totaal bij 2.174 mensen in Nederland nierkanker ontdekt, waarvan 1.438 mannen. In het jaar 2001 was het totaal aantal gevallen nog 1.526, waarvan 954 mannen. Niercelcarcinoom is de meest voorkomende vorm van nierkanker. Bekende risicofactoren voor nierkanker zijn overgewicht, roken en een hoge bloeddruk.

Een nieuw onderzoek aan de Universiteit van Umeaa in Zweden, onder leiding van Professor Paer Stattin, heeft het sterke verband tussen overgewicht en het risico op nierkanker bij zowel mannen als vrouwen bevestigd. De onderzoekers hebben daarnaast ook geconstateerd dat bij mannen een hoge bloeddruk, een hoge bloedsuikerspiegel en hoge waarden van triglyceriden (vetachtige stof) in het bloed het risico op nierkanker verhogen.

Uit het nieuwe onderzoek blijkt ook dat de combinatie van deze factoren een verband heeft met sterfte aan nierkanker bij zowel mannen als vrouwen.

Voor dit onderzoek zijn er gegevens uit het Metabolic Syndrome and Cancer Project (Me-Can) gebruikt. Dit grootschalige project bevat gegevens over de Body Mass Index (BMI), bloeddruk, en het gehalte aan glucose, cholesterol en triglyceriden in het bloed van ruim 560.000 mensen uit Noorwegen, Oostenrijk, en Zweden.

Gezonde voeding, lichaamsbeweging en een gezond gewicht kunnen bijdragen aan gezonde waarden van de bloeddruk, bloedsuikerspiegel, triglyceriden en een lager risico op nierkanker.

Christel Haeggstroem, MSc, Universiteit van Umeaa: “Een gezonde leefstijl, een gezond gewicht en gezonde waarden van de bloeddruk, bloedsuikerspiegel en triglyceriden zijn niet alleen belangrijk voor een lager risico op hart- en vaatziekten en diabetes, maar ook voor een lager risico op nierkanker. Dit nieuwe onderzoek onderstreept het belang van maatregelen op het gebied van gezonde voeding, lichaamsbeweging en een gezond gewicht. Om het risico op nierkanker te verlagen is het ook heel belangrijk om niet te roken of om daarmee te stoppen.”
Bron: Nieuwsbank.nl