Hoge sterftecijfers goed te verklaren

Array

hersenscan-200x200In het UMC Utrecht zouden er tussen 2009 en 2011 meer patienten zijn gestorven dan op grond van de patientenmix te verwachten zou zijn. De zogenaamde HSMR-score – die de sterftecijfers laat zien – is tussen 2009 en 2011 gestegen van 101 naar 115. Een score die aanzienlijk hoger is dan het landelijk gemiddelde van 100. Uit een analyse van de cijfers blijkt dit goed te verklaren: er is niets dat er op duidt dat de kwaliteit van zorg niet goed is.

Er zijn twee belangrijke verklaringen voor de hoge cijfers: in sommige gevallen worden er teveel aandoeningen onder een noemer geplaatst en er ontbreken teveel nevendiagnoses, waardoor er een scheef beeld ontstaat.

`Beroertes’ is een punt waaraan in het UMC Utrecht volgens de HSMR-score meer mensen overlijden dan je zou mogen verwachten. Beroertes zijn echter onder te verdelen in infarcten en hersenbloedingen. Patienten met een hersenbloeding overlijden veel vaker dan die met een herseninfarct. Wanneer je als ziekenhuis meer patienten met een bloeding behandelt dan met een infarct, is logischerwijs het aantal sterfgevallen hoger. Juist omdat het UMC Utrecht een goede naam heeft op het gebied van hersenbloedingen, komen relatief veel patienten met een hersenbloeding hier naar toe.

Het ontbreken van nevendiagnoses is eveneens een belangrijke verklaring van de hoge sterftecijfers. Zo blijken er in het UMC Utrecht meer patienten dan elders te overlijden aan een longontsteking. Uit de cijfers blijkt niet dat deze mensen vrijwel altijd een andere ernstige aandoening hebben: zoals een vergevorderd stadium van blaaskanker of ALS. Ze overlijden dan uiteindelijk aan een longontsteking. Dat het UMC Utrecht een traumacentrum is, draagt hier ook toe bij. Ook bij overleden traumapatienten is er vaak veel meer aan de hand dan alleen de aandoening waar ze aan overlijden.

Het UMC Utrecht komt tot deze verklaringen van de hoge sterftecijfers na het instellen van een commissie. De Raad van Bestuur stelde deze commissie in toen de sterftecijfers in december 2012 bekend werden. Deze commissie heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de behandeling van aandoeningen waarbij meer sterfgevallen dan verwacht waren. Overal waren goede verklaringen voor. De conclusie is dan ook dat niets er op duidt dat de kwaliteit van zorg niet goed is. Wel geeft het UMC Utrecht aan meer aandacht besteden aan het registreren van nevendiagnoses.
Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen