Betere handhygiene door teamgericht verbeteren

Array

Ziekenhuisinfecties veroorzaken ernstig ongemak bij patiënten, leiden tot langere opnameduur en hogere kosten en lopen in sommige gevallen zelfs dodelijk af. Ongeveer een derde van dergelijke infecties is echter te voorkomen door betere handhygiëne, maar Nederlandse verpleegkundigen passen dat in slechts twintig procent van alle relevante situaties toe.

Anita Huis vertaalde bekende belemmerende factoren voor handhygiëne naar twee verbeterstrategieën. De eerste strategie was een ziekenhuisbrede campagne, die bestond uit onder andere educatie, reminders en performance-feedback. De tweede strategie betrof naast deze ziekenhuiscampagne ook teamgericht verbeteren: actieve betrokkenheid van het afdelingsmanagement, elkaar aanspreken, voorbeeldgedrag door rolmodellen en het formuleren van afdelingsnormen. Het onderzoek is uitgevoerd op 67 verpleegafdelingen in drie Nederlandse ziekenhuizen. Bij 3500 verpleegkundigen zijn 14.000 gelegenheden voor handhygiëne geobserveerd. Beide strategieën hebben tot een significant betere handhygiëne geleid, maar bij de teamgerichte strategie was het effect beduidend groter. Bovendien wogen de extra kosten van deze strategie op tegen de vermeden uitgaven voor de ziekenhuisinfecties.

promotie1Biografie
Anita Huis (Nijmegen, 1961) studeerde Gezondheidswetenschappen in Utrecht. Ze verrichtte bovenstaand promotieonderzoek op de afdeling IQ healthcare van het UMC St Radboud, binnen het onderzoeksinstituut Nijmegen Centre for Evidence Based Practice. Ze is onderzoeker op de afdeling IQ healthcare van het Radboud en als projectleider bij het NFU-consortium Kwaliteit van Zorg.

Datum woensdag 27 maart 2013
Tijd 15:30
Locatie Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus mevrouw drs. A.M.P. Huis
Promotors prof. dr. T. van Achterberg, prof. mr. dr. R.P.T.M. Grol, prof. dr. M.E.J.L. Hulscher
Copromotors dr. L. Schoonhoven
Titel promotie Helping hands: strategies to improve hand hygiene compliance in hospital care

bron: Radboud Universiteit Nijmegen

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen