Veel bezoekers uit regio bij symposium subarachnoidale bloeding
ArrayVrijdag werd in MCH Westeinde een symposium gehouden over de subarachnoidale bloeding (SAB). Mensen met een SAB komen vaak in het MCH terecht, omdat zij hier in het Neurovasculair Centrum snel kunnen worden behandeld met de nieuwste technieken. Tijdens het symposium werd in grote lijnen alle fases van die behandeling belicht door specialisten en verpleegkundigen uit alle disciplines die daarbij betrokken zijn. De avond werd druk bezocht door geïnteresseerden van OK, IC, fysiotherapie, verpleegafdeling neurologie/neurochirurgie, radiologie, spoedeisende hulp en ambulance van alle ziekenhuizen en ambulancediensten in de regio.
De subarachnoidale bloeding is een bloeding rond of in een bepaald deel van de hersenen, die meestal optreedt vanuit een verwijding van een bloedvat (aneurysma). Vasculair neuroloog dr. Jelis Boiten vertelde welke klachten samengaan met een SAB, welke diagnostische onderzoeken er in het Neurovasculaire Centrum plaatsvinden, wat de complicaties zijn en hoe het behandelplan er uitziet.
De behandeling van de SAB door middel van coiling, het vullen van het aneurysma met platina spiraaltjes, werd toegelicht door interventieradioloog dr. Geert Lycklama `a Nijeholt. Hij legde uit hoe de platina spiraaltjes via de lies naar de hersenen worden gebracht om daar het aneurysma op te vullen. Daar ontstaat dan een stolsel, waardoor het bloed niet meer in de hersenen kan vloeien. Neurochirurg Robert Walchenbach legde uit hoe de aneurysma chirurgisch behandeld kan worden als het niet mogelijk is om coiling toe te passen. Cardiomyopathie, problemen met de hartspier, gaat in sommige gevallen samen met een SAB. Internist-intensivist dr. Paul Dennesen verduidelijkte met een specifieke casus hoe dat ontstaat en hoe dat te behandelen is.
Komt een patiënt met een SAB te overlijden, dan is soms orgaandonatie mogelijk. IC-verpleegkundige Cindy van Schie liet met een casusbespreking zien welke overwegingen er tijdens zo’n procedure gemaakt worden. Voor patiënten die na de behandeling van een SAB naar huis kunnen, begint thuis een traject van herstel. CVA nazorg- en preventieconsulent Joke de Meris vertelde over de cognitieve en andere problemen waar veel patiënten in het natraject mee te maken krijgen (CVA staat voor Cerebrovasculair accident, ook wel beroerte genoemd). Het symposium werd georganiseerd door Jovanka van Scherpenzeel, terreindeskundige neurochirurgie van de OK in MCH Westeinde en MCH Antoniushove. Veel bezoekers van het symposium beoordeelden de avond als leerzaam, omdat zij inzicht kregen in het gehele traject dat patienten doorlopen die zij aan het begin ervan tegenkomen.
bron: Medisch Centrum Haaglanden