MRSA is vooral een ziekenhuisbacterie

Array

In huisartsenpraktijken van negen Europese landen komt MRSA maar weinig voor. In Europa is meticilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA) dus vooral een ziekenhuisbacterie, zo blijkt uit een publicatie van onderzoekers van de Universiteiten van Maastricht, Nottingham en Antwerpen, en het NIVEL in The Lancet Infectious Diseases.

De bacterie Staphylococcus aureus zit bij ongeveer een kwart van de mensen op de huid of in de neus zonder dat ze er ziek van worden. Maar bij ernstig verzwakte patienten in ziekenhuizen kan een variant die resistent is tegen antibiotica ernstige complicaties of zelfs overlijden veroorzaken.
Daarom nemen ziekenhuizen in Nederland en Scandinavie strenge maatregelen bij een uitbraak van meticilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA), patiënten en soms hele afdelingen gaan dan in quarantaine.

Huisartsenpraktijken
De vrees dat MRSA zich ook buiten het ziekenhuis verspreidt, lijkt ongegrond. In huisartsenpraktijken worden resistente stafylokokkenstammen nauwelijks aangetroffen zo blijkt uit onderzoek in Oostenrijk, Belgie, Kroatie, Frankrijk, Hongarije, Spanje, Zweden, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. In huisartsenpraktijken in deze negen landen werd bij in totaal 32206 gezonde mensen met een wattenstaafje een monster van het neusslijmvlies genomen. Het aantal positieve monsters voor Staphylococcus aureus varieerde van 12 tot bijna 30%. In totaal werden gemiddeld in slechts 1,3% van de monsters (91 monsters) meticilline-resistente stafylokokken gevonden.

Resistent subtype
Ook in landen zoals Spanje waar relatief veel antibiotica worden voorgeschreven, blijken resistente stafylokokken in de huisartsenpraktijken slechts sporadisch voor te komen. Opmerkelijk is dat de zeldzame gevallen van meticilline-resistente stafylokokken die wel zijn gevonden, tot verschillende subtypen behoren. Er blijkt in de huisartsenpraktijken dus niet een dominant subtype meticilline-resistente Staphylococcus aureus te zijn. De resistente bacterien in de 91 positieve monsters waren van 53 verschillende subtypen.

doelmatig-voorschrijvenTerughoudend voorschrijven
NIVEL-onderzoeker prof. Franc,ois Schellevis: “Dit resultaat stelt gerust. In de huisartspraktijk zijn door Staphylococcus aureus veroorzaakte infectieziekten effectief te behandelen met antibiotica en hoeven we nog geen rekening te houden met MRSA. Maar het blijft belangrijk om terughoudend te zijn met antibiotica. Dat is de beste garantie tegen het ontwikkelen van resistentie.”

Voor meer informatie
Drs. C.D.J. (Casper) den Heijer, Universiteit Maastricht, tel.             043-3876647      , e-mail casper [dot] den [dot] heijer [at] mumc [dot] nl

Samenwerkingspartners
Universiteit Maastricht
Universiteit Antwerpen
Universiteit van Nottingham
APRES

bron: NIVEL

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen