Nieuw verschenen methode over zorgen voor ment..

Array

Aandacht voor mentaal welbevinden doet cliënten goed
Cliënten in de ouderenzorg vinden het erg belangrijk dat zij aandacht krijgen voor hun mentale welbevinden. Veel zorgorganisaties en hun medewerkers geven graag gehoor aan deze behoefte, maar weten niet goed hoe. Daarom ontwikkelde Vilans een originele en praktische methode om hierbij te ondersteunen. Met het reispakket Mentaal Welbevinden nemen zorgmedewerkers hun cliënt mee op reis door het domein mentaal welbevinden.

`Het is soms moeilijk om gesprekken aan te gaan en bewoners op zo’n manier te benaderen dat je meer zicht krijgt op hun achtergrond.’ (verzorgende)

Op geleide van gesprekken met cliënten en zorgmedewerkers ontwikkelde Vilans een werkwijze om in de dagelijkse zorg aandacht te besteden aan mentaal welbevinden. “We vertaalden het domein Mentaal welbevinden letterlijk naar een landkaart van het Domein Mentaal Welbevinden” licht Marielle Cuijpers toe. “De zorgmedewerker zoekt op de kaart samen met de cliënt een route die gaandeweg duidelijk maakt wat voor de cliënt van betekenis is voor zijn welbevinden. Onderweg kom je de `Weg van het verlangen’ of de `Hindernisbaan’ tegen of gebieden als het `Avontuurlijke bos’ en het `Klein gebarenveld’. Al deze plekken zijn metaforen voor het leven met al zijn emoties, wensen en ervaringen. Vilans draagt hiermee bij aan meer leefplezier voor cliënten en meer werkplezier voor medewerkers.”

Compleet
Behalve de landkaart bevat het reispakket Mentaal Welbevinden onder meer routekaarten, informatiekaarten met inspiratie en tips om de landkaart te gebruiken en een reisgids, een brochure met aanbevelingen over hoe mentaal welbevinden in de dagelijkse zorg te integreren.

Domein
ouderenzorg-300x168De ouderenzorg heeft steeds meer aandacht voor het mentaal welbevinden van bewoners en cliënten. Naast het fysieke welbevinden, participatie en de woon- en leefomstandigheden is het mentale welbevinden van de cliënt een van de vier domeinen voor goede zorg uit het en hetzorgleefplan. (www.zorgleefplanwijzer.nl)

Voor wie?
Het pakket is bedoeld voor verzorgenden, teamleiders, begeleiders, docenten, vrijwilligerscooerdinatoren of anderen die met mentaal welbevinden bezig zijn. Veel verzorgenden en andere zorgmedewerkers vinden het domein mentaal welbevinden moeilijker vorm te geven dan de andere drie – concretere – domeinen. Bezig zijn met mentaal welbevinden vraagt om aandacht voor de client als persoon en is niet te vatten in gestandaardiseerde indicatoren en protocollen. Het reispakket maakt het thema voor de zorgmedewerkers toch concreet en is een aansprekend instrument om te gebruiken ingesprekken met cliënten.

Bestellen en meer lezen
Het reispakket kan besteld worden via de webwinkel van Vilans www.vilans.nl/webwinkel, meer informatie over mentaal welbevinden en over het gebruik van de landkaart staan op www.vilans.nl/mentaalwelbevinden en op het kennisplein Zorg voor Beter VVT (www.zorgvoorbeter.nl).

bron:  Vilans

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen