Relatiekenmerken bepalen gebruik condooms –

Array

Het condoom wordt minder gebruikt bij paren van gelijke etnische afkomst, bij langdurige relaties, als men vaak seks heeft en/of er bij de seks drugs worden gebruikt. Dit geldt zowel voor vaste en losse relaties.
Relatiekenmerken bepalen in hoge mate of heteroseksuele bezoekers aan een kliniek voor geslachtsziekten besluiten een condoom te gaan gebruiken. Marlies Heiligenberg constateert dat het belangrijk is deze kenmerken te onderzoeken als we meer willen weten over het risicogedrag van heteroseksuelen.

Recreatief gebruik van drugs leidt tot riskanter seksueel gedrag en een grotere kans op het oplopen van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Uit onderzoek bij bezoekers aan een soa-poli kwam naar voren dat 16 procent van de behandelde vrouwen seks had in combinatie met drugsgebruik; bij mannen die seks hebben met mannen liep dat percentage op tot meer dan 50 procent. Drugsgebruik leidt dus tot meer onveilige seks en verhoogt de kans op een soa.

Heiligenberg pleit voor meer aandacht voor soa’s bij hiv-geinfecteerden, omdat die de besmettelijkheid van hiv vergroten. Bij heteroseksuelen die hiv-geinfecteerd zijn, is nauwelijks sprake van seksueel risicogedrag en soa’s. Bij hiv-geinfecteerde mannen die seks hebben met mannen komt dit wel veel voor. Heiligenberg ziet graag een koppeling van hiv-zorg met soa-zorg aan hiv-positieve mannen die seks hebben met mannen.

promotiepromotie
Mw. M. Heiligenberg: Epidemiological studies on STIs in heterosexuals and MSM.

Promotoren zijn dhr. prof. dr. R.A. Coutinho en dhr. prof. dr. J.M. Prins. Co-promotor is dhr. dr. M.F. Schim van der Loeff.

04 apr 2013 14.00 uur

Relatiekenmerken bepalen gebruik condooms

Geneeskunde
Locatie
* Agnietenkapel
Oudezijds Voorburgwal 229 – 231 | 1012 EZ Amsterdam T
Deelname
Toegang vrij

Gepubliceerd door UvA Persvoorlichting

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen