Koninklijke onderscheiding voor vertrekkend UMCG-bestuurder Frans Jaspers

0
179

Bij zijn afscheid als bestuurslid van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), is de heer drs. Fr.C.A. (Frans) Jaspers benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving deze onderscheiding vandaag uit handen van de Groningse burgemeester Peter Rehwinkel tijdens een feestelijke afscheidsbijeenkomst in het UMCG. Jaspers was vanaf 1992 tot 1 januari 2013 lid van de Raad van Bestuur van het UMCG.

Naast deze onderscheiding ontving de heer Jaspers de Nicolaas Mulerius-penning van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) uit handen van collegevoorzitter de heer Sibrand Poppema. Namens de voorzitter van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), de heer Guy Peeters van het Maastricht UMC+, kreeg Jaspers ook het Triade-beeldje overhandigd. Van de voorzitter van de Raad van Toezicht van het UMCG, de heer Hans Alders, kreeg Jaspers bovendien de Thomassen à Thuessink-penning uitgereikt.

 

Leerstoel ‘architectuur, stedenbouw en de gezonde stad’
De heer Jaspers bood zelf – namens de Thomassen à Thuessink Stichting – een cadeau aan aan het Healthy Ageing-programma van de RUG en het UMCG: ter gelegenheid van zijn afscheid zal een bijzondere leerstoel worden ingesteld aan de RUG op het gebied van architectuur, stedenbouw en de gezonde stad van de 21ste eeuw. Architectuur en kunst hebben altijd grote belangstelling van de heer Jaspers gehad. Zo was hij initiatiefnemer van het internationale project ‘The Architecture of Hospitals’ en het congres ‘Ruimte voor Gezondheid’, alsmede voorzitter van het kunstgenootschap Thomassen à Thuessink.

 

Healthy Ageing
De heer Jaspers ontving de onderscheidingen onder meer voor zijn grote verdiensten op het gebied van Healthy Ageing, kennisontwikkeling en innovatie. Mede dankzij zijn inspanningen heeft het (onderzoeks)thema van het UMCG, ‘gezond en actief ouder worden’, een plek gekregen op de beleidsagenda van de Europese Commissie. Daarnaast was hij nauw betrokken bij het ontstaan van het Healthy Ageing Network Northern Netherlands (HANNN). Dit is het kenniscluster van bedrijven, kennisinstellingen en overheden in Noord-Nederland voor onderzoek en innovatie op het gebied van gezond ouder worden. Ook was hij de drijvende kracht achter de totstandkoming van het grootschalige bevolkingsonderzoek/biobank LifeLines en het internationale instituut voor verouderingsonderzoek ERIBA.

 

Innovatie
Als lid van de Medische Specialisten Registratie Commissie (MSRC), het College Geneeskundige Specialismen (CGS van KNMG) en het College Tandheelkundige Specialismen (CTS van NMT), heeft hij zich ruim 25 jaar zowel regionaal als landelijk ingezet voor de vernieuwing van de vervolgopleidingen van medische en verpleegkundige specialisten. Daarnaast stond hij aan de wieg van de taakherschikking in de zorg, met de introductie van nieuwe beroepen als nurse practitioner, SEH-arts en ziekenhuisarts.

 

De heer Jaspers blijft betrokken bij de begeleiding en promotie van het programma ‘Healthy Ageing: twee gezonde jaren extra in 2020’ van het UMCG en de RUG, alsook bij de bestuurlijke planontwikkeling van de protonenfaciliteit. Vanaf 1 april gaat hij onder meer het voorzitterschap vervullen van de nieuwe Taskforce European Connection voor de Topsector Life Sciences & Health. Prof. dr. A.G.J. (Ate) van der Zee, hoogleraar Gynaecologische Oncologie, heeft de heer Jaspers per 1 januari 2013 opgevolgd.

Bron: UMCG

Vorig artikelTroetel maakt zieke kinderen vrolijk
Volgend artikel3 april tweede regiezitting zaak Twentse ex-neuroloog
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.