Plantaardige voeding gezonder en milieuvriendelijker

Array

Wie in zijn dieet vlees, kaas en andere melkproducten vervangt door de juiste plantaardige voedingsmiddelen, eet gezonder. Men consumeert minder verzadigd vet en ook voor vrouwen is de ijzerinname voldoende. Bovendien betekent dit dieet een minder grote aanslag op het milieu. Dit is de strekking van een artikel dat is gepubliceerd in Public Health Nutrition. Co-auteur Sanderine Nonhebel, van het Centrum voor Energie en Milieukunde IVEM van de Rijksuniversiteit Groningen, nam de berekeningen van de milieubelasting van de verschillende diëten voor haar rekening.

Vrouwen, die vlees, kaas en melkproducten vervangen door plantaardige voedingsmiddelen, krijgen minder verzadigd vet binnen, terwijl de ijzerinname niet afneemt. Ook leveren ze een bijdrage aan een beter milieu: er is minder grond nodig voor de voedselproductie. Dit blijkt uit een onderzoek van het RIVM samen met Wageningen UR en RU Groningen.

antioxidanten eten gezondDe onderzoekers schatten met modellen wat de gevolgen zijn voor de inname van verzadigd vet en ijzer wanneer jonge vrouwen vlees, kaas en melkproducten gedeeltelijk of geheel zouden vervangen door geschikte plantaardige voedingsmiddelen. Ze gebruikten daarvoor de gegevens van de Voedselconsumptiepeiling 2003 van het RIVM, met gegevens over de voedselpatronen van vrouwen tussen de 19 en 30 jaar. Vlees, kaas en melkproducten vormen de belangrijkste bron van verzadigd vet in de Nederlandse voeding. Vlees is ook een belangrijke bron van ijzer en andere micronutriënten. In de doorgerekende scenario’s werd het geconsumeerde vlees bij een warme maaltijd vervangen door peulvruchten en plantaardige vegetarische producten; koemelk(desserts) werden vervangen door melk(desserts) op plantenbasis. Verder gingen de onderzoekers er van uit dat de vrouwen minder of geen vleeswaren en kaas meer op brood zouden eten, maar plantaardige vervangers zoals jam, pindakaas, appelstroop en hagelslag.

Er werd een populatie gekozen van jonge vrouwen omdat zij een risicogroep vormen voor een te lage ijzerinname. Gedeeltelijke (30%) en gehele (100%) vervanging van vlees- en zuivelconsumptie laat geen daling van het ijzer zien; het ijzergehalte stijgt zelfs licht. De verzadigd vet consumptie neemt af met gemiddeld 8 procent bij het gedeeltelijk vervangen en met 30% bij het geheel vervangen van vlees, kaas en melkproducten. Een te hoge verzadigd vet consumptie verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Tenslotte bleek uit de berekeningen dat het verbruik van grond dat nodig is voor de voedselproductie bij gedeeltelijk vervangen van vlees en zuivel met 16% afnam en bij het geheel vervangen zelfs met ongeveer 50%.

De onderzoekers concluderen op basis van deze scenarioberekeningen dat vlees, kaas en melkproducten goed vervangen kunnen worden door plantaardige voedingsmiddelen. Dat leidt tot minder verzadigd vetinname, heeft bij de gekozen plantaardige vervangers geen negatieve gevolgen voor ijzergehalte en levert een bijdrage aan een beter milieu.
Referentie

– Referentie: Replacement of meat and dairy by plant-derived foods: estimated effects on land use, iron and SFA intakes in young Dutch adult females. Temme EH, van der Voet H, Thissen JT, Verkaik-Kloosterman J, van Donkersgoed G, Nonhebel S.; Public Health Nutr. 2013 Feb 21:1-8. [Epub ahead of print]

Bron: RIVM

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen