Wat is hersendood?

Array

Als iemand overlijdt op de Intensive Care kan beademingsapparatuur de functie van hart en longen een aantal uren overnemen. Hierdoor worden organen voorzien van zuurstofrijk bloed, waardoor ze geschikt blijven voor transplantatie. Voordat er organen uitgenomen worden, moet bij diegene de hersendood zijn vastgesteld. Maar… wat is hersendood precies?

De Nederlandse Transplantatie Stichting maakte een video en een animatie waarin het begrip hersendood kort en duidelijk wordt uitgelegd. Video en animatie zijn aanvullend aan elkaar te bekijken. In de video vertelt prof. dr. H.P.H. Kremer, neuroloog bij het UMC Groningen, hoe  de hersenen functioneren en welke aspecten zijn verbonden aan het begrip hersendood.

Foto hersendood 2Het vaststellen van de hersendood gebeurt heel zorgvuldig volgens het Hersendoodprotocol. Dit protocol is opgesteld door de Gezondheidsraad en hoort bij de Wet op de Orgaandonatie. Het protocol moet door alle ziekenhuizen te allen tijde worden gevolgd. In de animatie zie je stapsgewijs welke onderzoeken artsen moeten uitvoeren om de hersendood vast te stellen.

 

De video en animatie over hersendood vormen een eerste van een serie online middelen waarmee de Nederlandse Transplantatie Stichting meer inzicht wil bieden in de meest gestelde vragen over orgaan- en weefseldonatie. Later dit jaar volgen een animatie over DCD (voorheen non-heart beating) donatie en de keuzes op het donorformulier. De komende video’s gaan onder meer over de donoroperatie en het gesprek thuis over orgaandonatie.

Video Hersendood, wat is het?

 
Animatie Wat is hersendood

Bron: transplantatiestichting.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen