Cursus voor partners van mensen met een CVA

Array

Een hersenletsel treft niet alleen de persoon die het overkomt, maar treft het hele gezin. Er is meestal veel aandacht voor mensen die getroffen zijn door een Cerebraal Vasculair Accident (CVA), maar minder voor de partners en de overige familieleden. In het voorjaar start TWB, Thuiszorg met Aandacht in samenwerking met HOOM een cursus waarbij de partner centraal staat.

Een CVA betekent een ingrijpende verandering in het leven van degene die getroffen is én van de mensen in de naaste omgeving zoals partner of kinderen. Na de plotselinge gebeurtenis van een CVA zelf en de latere fase wordt pas duidelijk wat de blijvende gevolgen zijn. CVADan begint een langdurig en moeilijk proces van zich aanpassen aan de mogelijkheden en zoeken naar een nieuw evenwicht. Leven met en zorgen voor een persoon met een CVA is vaak niet gemakkelijk. Gevoelens van twijfel, onzekerheid en verdriet komen veel voor. Wat de omgeving het meest verwart, is dat het gedrag de vroegere voorspelbaarheid mist. Het heeft ook grote sociale gevolgen voor de betrokkenen. Veel gezinnen raken geïsoleerd van vroeger opgebouwde netwerken.

Voor wie?
Deze cursus is bedoeld voor partners van CVA patiënten in de thuissituatie zodat ze beter in staat zijn hun partner te ondersteunen bij het omgaan met de ziekte, maar zelf ook beter om kunnen gaan met de draaglast. De cursus biedt praktische handvatten om de partner beter te kunnen ondersteunen en de draaglast te verminderen. Dit wordt gedaan door middel van scholing enerzijds en uitwisselen van ervaringen anderzijds. Partners krijgen hierdoor meer kennis en inzicht over het CVA en de gevolgen hiervan. Bovendien kunnen ze elkaar steun bieden.

Door wie?
De cursusleiders zijn een deskundige van HOOM en de CVA-consulent van TWB, Thuiszorg met Aandacht. Er wordt gebruik gemaakt van cursusmateriaal van de Nederlandse Hartstichting. Er zijn 6 bijeenkomsten van 2,5 uur en de cursus wordt afgesloten met een terugkombijeenkomst.

Aanmelden of meer informatie
Meer informatie of direct aanmelden kan via www.twb.nl/thuiszorg-met-aandacht/cva of bel 088 – 560 2000. De cursusleiders nemen persoonlijk contact met u op. De cursus is kostenloos.

Recente artikelen