Gera Nagelhout ontvangt Volksgezondheidsprijs 2012

0
611

Vanmiddag is de Nederlandse Volksgezondheidsprijs 2012 uitgereikt aan dr. Gera Nagelhout. De uitreiking vond plaats tijdens het Nederlands Congres Volksgezondheid in De Reehorst in Ede. De jury koos snel en unaniem voor het proefschrift van Gera Nagelhout: “It has been done elsewhere, it can be done everywhere. Impact of smoke-free legislation on smoking”. Nagelhout heeft zich met haar onderzoek op bijzondere wijze verdienstelijk gemaakt bij de wetenschappelijke bestudering van een maatschappelijk probleem, namelijk het effect van rookverboden op rokers.

Jurybeoordeling
De jury, bestaande uit prof. dr. Marianne Donker (voorzitter), prof. dr. F. Sturmans, mw.prof.dr. J. Schuit en prof. dr. S.A. Reijneveld heeft twaalf inzendingen beoordeeld. Het moest gaan om een jonge onderzoeker, aan het begin van zijn of haar carrière, die een proefschrift heeft geschreven dat moest voldoen aan de volgende criteria: wetenschappelijke kwaliteit, originaliteit, impact – dat wil zeggen de bijdrage aan de Nederlandse volksgezondheid of gezondheidszorg, toegankelijkheid en presentatie. Gera Nagelhout linkedinNagelhout voerde een internationale vergelijking uit naar beleidsmaatregelen om roken te verbieden in openbare gebouwen, op het werk en in de horeca, en naar het effect van die maatregelen. Hoewel gebruik gemaakt werd van een bestaand databestand van het International Tobacco Control Policy Evaluation Project (www.ITCproject.org), heeft Nagelhout met een veelheid van analysetechnieken laten zien dat ze een veelbelovende jonge onderzoeker is. Gera Nagelhout werkt als onderzoeker bij STIVORO en de Universiteit Maastricht (CAPHRI).

Waarschuwing

Na de prijsuitreiking presenteerde Nagelhout de resultaten uit haar proefschrift en ging ze in op de actuele situatie rondom de rookvrije horeca in Nederland. Ze waarschuwde dat alleen het opheffen van de uitzondering op de rookvrije horeca voor kleine cafés niet voldoende is. De overheid moet óók de rookruimtes verbieden. Een publiekscampagne is noodzakelijk om duidelijk te maken dat een volledig rookvrije horeca nodig is om horecabezoekers en -personeel te beschermen tegen de gezondheidsschade van meeroken.