Gera Nagelhout ontvangt Volksgezondheidsprijs 2012

Vanmiddag is de Nederlandse Volksgezondheidsprijs 2012 uitgereikt aan dr. Gera Nagelhout. De uitreiking vond plaats tijdens het Nederlands Congres Volksgezondheid in De Reehorst in Ede. De jury koos snel en unaniem voor het proefschrift van Gera Nagelhout: “It has been done elsewhere, it can be done everywhere. Impact of smoke-free legislation on smoking”. Nagelhout heeft zich met haar onderzoek op bijzondere wijze verdienstelijk gemaakt bij de wetenschappelijke bestudering van een maatschappelijk probleem, namelijk het effect van rookverboden op rokers.

Jurybeoordeling
De jury, bestaande uit prof. dr. Marianne Donker (voorzitter), prof. dr. F. Sturmans, mw.prof.dr. J. Schuit en prof. dr. S.A. Reijneveld heeft twaalf inzendingen beoordeeld. Het moest gaan om een jonge onderzoeker, aan het begin van zijn of haar carrière, die een proefschrift heeft geschreven dat moest voldoen aan de volgende criteria: wetenschappelijke kwaliteit, originaliteit, impact – dat wil zeggen de bijdrage aan de Nederlandse volksgezondheid of gezondheidszorg, toegankelijkheid en presentatie. Gera Nagelhout linkedinNagelhout voerde een internationale vergelijking uit naar beleidsmaatregelen om roken te verbieden in openbare gebouwen, op het werk en in de horeca, en naar het effect van die maatregelen. Hoewel gebruik gemaakt werd van een bestaand databestand van het International Tobacco Control Policy Evaluation Project (www.ITCproject.org), heeft Nagelhout met een veelheid van analysetechnieken laten zien dat ze een veelbelovende jonge onderzoeker is. Gera Nagelhout werkt als onderzoeker bij STIVORO en de Universiteit Maastricht (CAPHRI).

Waarschuwing

Na de prijsuitreiking presenteerde Nagelhout de resultaten uit haar proefschrift en ging ze in op de actuele situatie rondom de rookvrije horeca in Nederland. Ze waarschuwde dat alleen het opheffen van de uitzondering op de rookvrije horeca voor kleine cafés niet voldoende is. De overheid moet óók de rookruimtes verbieden. Een publiekscampagne is noodzakelijk om duidelijk te maken dat een volledig rookvrije horeca nodig is om horecabezoekers en -personeel te beschermen tegen de gezondheidsschade van meeroken.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen