ZorgSaam bouwt Pharmafilter

Array

Een revolutionair systeem om ziekenhuisafval en afvalwater te verwerken  
ZorgSaam start als tweede ziekenhuis in Europa met de aanleg van Pharmafilter. Al het afval in het ziekenhuis wordt vanaf eind dit jaar op de afdeling vermalen en via het riool afgevoerd naar de zuiveringsinstallatie. In deze installatie wordt het organische afval omgezet in biogas dat gebruikt wordt voor de energie en warmte van de installatie. De installatie zuivert het afvalwater van medicijnresten. Met Pharmafilter wordt er minder energie en water gebruikt en minder afval afgevoerd. Resultaten bij het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft, waar het systeem nu twee jaar draait, tonen grote voordelen op het gebied van efficiënter werken en milieu (zie kader).ZorgSaam gaat het beproefde systeem toepassen in Terneuzen. De voorbereidingen voor de bouw van de installatie (19 x 20 m. groot en 5,5 m. hoog) zijn, nadat de omgevingsvergunning onlangs is verleend, deze week begonnen. De installatie wordt in een werkplaats in 10 containers opgebouwd, vervoerd naar Terneuzen en daar op de fundering  gemonteerd.

ZorgSaam is trots dat het met de implementatie van het Pharmafilter concept voorop loopt met duurzaam ondernemen in de zorg. Diverse algemene en academische ziekenhuizen zijn geïnteresseerd in Pharmafilter. ZorgSaam heeft als voorloper de intentie om actief samen te werken met deze ziekenhuizen, onder meer bij de gezamenlijke inkoop van disposables.

 

Resultaten Pharmafilter Reinier de Graaf Gasthuis: Een schoner milieu, schoner water, schonere en

snellere zorg, minder ziekenhuisafval en vuiltransporten en minder kosten.

Onafhankelijk onderzoek toont aan dat de medicijnenresten die in het afvalwater worden gevonden na verwerking door Pharmafilter beneden de detectielimiet liggen. Een belangrijke mijlpaal omdat ziekenhuizen verantwoordelijk zijn voor 20 tot meer dan 45% van de medicijnresten en hormoonverstorende stoffen in het Nederlandse afvalwater.

De vermaler Tonto op de afdeling  zorgt dat het personeel minder contactmomenten heeft met potentieel besmette voorwerpen en daardoor hygiënischer en sneller kan werken. Biologisch afbreekbare po’s, gemaakt van aardappelschillen, vervangen de stalen po’s. Na gebruik worden deze eenmalig te gebruiken bedpannen samen met ander ziekenhuisafval zoals etensresten, naaldenbekers, gebruikt verbandgaas en bloedproducten in de vermaler gedeponeerd. Het bestaande rioolsysteem voert het afval af naar de installatie van Pharmafilter. Het organische afval en de bioplastics worden  vergist en omgezet in biogas, het conventionele afval gedecontamineerd en afgevoerd.

Pharmafilter levert het Reinier de Graaf de volgende besparingen en milieuvoordelen op:

  • 550.000 liter warm water per jaar,
  • geen heffing afvalwater,
  • 50% afvalkosten,
  • 50.000 liftbewegingen,
  • 3 containers vrachtwagentransport per week.
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen