Nieuwe ontdekking vorming bloedcellen gooit oud model in prullenbak
ArrayIn ons bloed circuleren een groot aantal verschillende types bloedcellen, die oorspronkelijk allemaal ontstaan zijn uit dezelfde stamcel. Eerder werk had geleid tot een ‘stamboom’ die aangaf hoe deze verschillende types cellen uit een enkele voorlopercel konden ontstaan. Met behulp van een techniek om de nakomelingen van cellen in een diermodel te volgen, laten onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek en de Universiteit Utrecht zien dat deze stamboom niet juist is en geven zij een nieuw model voor de ontwikkeling van bloedcellen. Deze onderzoekresultaten van onderzoeker Ton Schumacher worden 11 april in het gezaghebbende blad Nature gepubliceerd.
Voorbestemd
In het in Amsterdam ontwikkelde model ligt de focus op een van de vooroudercellen, de zogenaamde lymphoid-primed multipotent progenitor (LMPP). Het woord ‘multipotent’ duidt erop dat deze cel in staat zou moeten zijn om nog heel veel verschillende types bloedcellen voort te brengen. Zo multipotent blijkt deze cel echter niet te zijn.
Dankzij een in het lab van Ton Schumacher ontwikkelde streepjescode zijn cellen en hun nakomelingen door de tijd te volgen. Zo is precies te zien welke nakomelingen zij produceren. Daarmee zagen de onderzoekers dat de meeste van deze voorlopercellen maar één of een paar types bloedcellen kunnen voortbrengen. Om te bepalen of deze cellen daadwerkelijk voorbestemd waren, lieten de onderzoekers de LMPPs – na het inbrengen van de streepjescodes – een paar keer delen in het lab. Vervolgens injecteerden zij de gevormde zustercellen in verschillende muizen, om te bepalen of deze zusters hetzelfde type nakomelingen produceren. Dit blijkt vaak het geval en hieruit concluderen de onderzoekers dat deze voorlopercellen, onafhankelijk van de omgeving waarin zij terecht komen, voorbestemd zijn om bepaalde types bloedcellen te produceren.
Beter begrip
Met deze ontdekking kan een aantal van de huidige modellen omtrent de vorming van bloedcellen in de prullenbak. Daarmee draagt het onderzoek bij aan een beter begrip van de fundamentele processen die ten grondslag liggen aan de werking van ons afweersysteem.
Nieuwe biologie
Bijzonder aan dit werk is dat de onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek in dit onderzoek nauw samenwerkten met de onderzoeksgroep van Rob de Boer van de Universiteit Utrecht, waar de analyse van de data gedaan werd. Volgens Schumacher en De Boer ligt de toekomst in het laten samensmelten van het theoretische en experimentele lab. Deze laatste spreekt zelfs van ‘de nieuwe biologie’.