Compenseer slachtoffers Q-koorts

Volgens SP-Kamerlid en oud-huisarts Henk van Gerven laat het kabinet de slachtoffers van de Q-koorts al jaren in de kou staan. Hij pleit voor een compensatiefonds. ‘Bizar dat de boeren ondertussen gecompenseerd zijn, maar de slachtoffers niet. Stapels mensen zitten ziek thuis, kunnen niet meer werken of zijn een deel van hun inkomen kwijtgeraakt. In sommige gevallen is de kostwinner van een gezin overleden. Ruimhartige excuses en compensatie zijn op hun plaats.’

Tot nu toe is de regering niet bereid tot het maken van excuses of het beschikbaar stellen van een schadevergoeding. Dit ondanks aandringen van onder meer de Ombudsman. Volgens Van Gerven laat de regering tot de dag van vandaag grote steken vallen. Zo weigerde minister Schultz onlangs een bouwvergunning te vernietigen voor een grote geitenstal in Landerd, midden in het Brabantse Q-koorts gebied.geit-q-koortsDaarnaast weigert de regering de namen van geitenhouders openbaar te maken die niet tijdig hebben gevaccineerd. Ook wordt een aangenomen voorstel om de gezondheidstaken van de Gezondheidsdienst voor Dieren bij de overheid onder te brengen niet uitgevoerd. Tijdens de Q-koorts epidemie speelde deze dienst een kwalijke rol door achter te houden dat 100 geitenhouderijen waren besmet. Terwijl ingrijpen noodzakelijk was, liet deze dienst dit na.

Van Gerven: ‘Het heeft er alle schijn van dat economische belangen voor dit kabinet belangrijker zijn dan de volksgezondheid. Er is bijna niks veranderd sinds 2009. Het kabinet neemt de Q-koorts slachtoffers nog altijd niet serieus.’

Bron: SP

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen