Richtlijn palliatieve sedatie meestal goed gevolgd

Array

De dagelijkse praktijk rond palliatieve sedatie wijkt weinig af van de richtlijn die door de beroepsgroep is opgesteld. Wel blijkt dat artsen en verpleegkundigen de besluitvorming rondom palliatieve sedatie verschillend beleven. Meer aandacht voor communicatie in de overdracht tussen beide professionals kan hier een oplossing bieden. Aldus gezondheidswetenschapper Tijn Brinkkemper. Hij promoveert woensdag 17 april bij VU medisch centrum.

Palliatieve sedatie is het verlagen van het bewustzijn van een patiënt in de laatste levensfase met behulp van slaapmedicatie. Het doel hiervan is het adequaat verlichten van het lijden van de patiënt door het proportioneel verlagen van zijn of haar bewustzijn.

Tijn Brinkkemper onderzocht de KNMG richtlijnen rond palliatieve sedatie. Hij vond dat de praktijk in grote lijnen in overeenkomst is met de richtlijnen. Echter de beleving van de besluitvorming rondom palliatieve sedatie wordt door artsen en verpleegkundigen anders beleefd. Een duidelijke communicatie tussen de artsen en verpleegkundigen bij de overdracht van genomen besluiten rond de sedatie kan hier een oplossing bieden. De gevonden resultaten roepen de vraag op of verpleegkundigen niet een eigen richtlijn palliatieve sedatie zouden moeten hebben.

Brinkkemper keek ook naar meetschalen die gebruikt kunnen worden bij het bepalen van de bewustzijnstoestand van een patiënt gedurende de sedatie. Twee van deze meetschalen gaven een redelijk tot goede betrouwbare meting, terwijl één meetschaal daarnaast ook nog beduidend sneller en gemakkelijker werd gevonden door de verpleegkundigen. Met deze validering is een eerste stap gezet naar een objectief instrument dat kan helpen bij het verbeteren van het comfort van de patiënt tijdens de palliatieve sedatie.

  • promotoren: prof.dr W.W.A. Zuurmond, prof.dr. S.A. Loer
  • copromotor: dr. R.S.G.M. Perez
  • Datum17 april 2013Tijd13:45 tot 14:45LocatieAula, Vrije Universiteit

    Bron: VUmcpalliatieve-zorg-200x200

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen