Kraambedpsychose kan iedere zwangere vrouw treffen

afweerRamaermedaille naar dr. Veerle Bergink voor onderzoek post-partum psychose
Vandaag ontvangt dr. Veerle Bergink de Ramaermedaille voor haar onderzoek naar post-partum psychose tijdens het NVvP Voorjaarscongres in het MECC in Maastricht. Deze medaille wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan de Nederlander die in de afgelopen twee jaar de meest verdienstelijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de psychiatrische wetenschap.

Kraambedpsychose kan iedere zwangere vrouw treffen
Eén op de 1000 zwangere vrouwen krijgt post-partum psychose, ook wel kraambedpsychose genoemd. Tijdens een kraambedpsychose kunnen vrouwen zichzelf en/of het kind ernstig fysiek geweld aandoen en dit leidt altijd tot ernstige verstoring van de kraamtijd, bijvoorbeeld door een opname. Dr. Veerle Bergink heeft met haar onderzoek aangetoond dat post-partum psychose niet alleen optreedt bij vrouwen die al eerder psychische klachten hadden, zoals manische depressiviteit, maar dat het ziektebeeld ook zwangere vrouwen kan treffen die nooit eerder psychisch ziek waren. Moeders die na een eerste zwangerschap een kraambedpsychose hebben gekregen, hoeven tijdens volgende zwangerschappen geen medicijnen te slikken om een volgende psychose tegen te gaan. Wel is het advies om na de geboorte van het kind met medicatie te beginnen.

Verminderd immuunsysteem in kraambed oorzaak van post-partum psychose
Met de gegevens van haar onderzoek heeft dr. Bergink meteen een belangrijke bijdrage geleverd om de oorzaak van post-partum psychose te verduidelijken. Na de baring herstelt de natuurlijke immuniteit bij de kraamvrouw. Die immuniteit (lichamelijke afweerreacties tegen bijvoorbeeld bacteriën en virussen) is namelijk bij zwangere vrouwen verminderd om de baby te kunnen dragen. Bij ongeveer 50% van de kraamvrouwen met een kraambedpsychose vond dr. Bergink dat het herstel van de natuurlijke immuniteit was doorgeschoten tot een overactief en onevenwichtig afweersysteem. Dit onderzoek benadrukt tevens dat lichamelijke aandoeningen en psychiatrische klachten vaak tegelijkertijd optreden.

Bergink is de eerste in de wereld die systematisch gegevens van vrouwen met post-partum psychose heeft verzameld. Zij en haar onderzoeksgroep dragen hiermee bij aan de toppositie die de Nederlandse psychiatrie inmiddels in de internationale onderzoekswereld heeft bereikt. De jury van de Ramaermedaille feliciteert Veerle Bergink en haar promotoren prof. dr. Kushner en prof. dr. Drexhage en ziet uit naar het vervolg van haar wetenschappelijk onderzoek.Dit is een origineel bericht van Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVVP)
Bron: ANP Perssupport