Onderzoek bij tieners: tabaksrook vermindert nierfunctie

Array

middelbare-schoolTabaksrook kan de werking van de nieren bij tieners negatief beïnvloeden, blijkt uit onderzoek van de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health/Children’s Center. Bij dit onderzoek waren 7.516 tieners tussen de 12 en 17 jaar betrokken. De resultaten zijn 8 april jl. gepubliceerd in vaktijdschrift Pediatrics.

De deelnemende tieners werden ingedeeld in 3 groepen: actieve rokers, meerokers en niet-rokers. Dit gebeurde op basis van enquêtes en metingen van de hoeveelheid cotinine (een stof uit tabak) in het lichaam. Volgens projectleider/ onderzoeker Ana Navas-Ancien geven roken en meeroken bij tieners gezondheidsproblemen op de korte én lange termijn: ‘Onze studie laat zien dat sigarettenrook schadelijk kan zijn voor de nieren.’

Hoe komt dit?
Tabaksrook leidt tot een lager volume voorurine dat in bepaalde tijd gefilterd wordt in de nieren. Deze glomerulaire filtratiesnelheid (GFR) is de belangrijkste ‘meter’ om in te schatten hoe goed de nieren werken. Kleine veranderingen in de GFR kunnen grote gevolgen hebben als het gaat om niergerelateerde aandoeningen, maar ook voor bijvoorbeeld de bloeddruk.

Onderzoekster Navas-Acien vindt tabaksrook zorgwekkend als risicofactor voor chronische nierziekten. Zij stelt dat jonge mensen beschermd moeten worden tegen actief roken.

Bron:KWF Kankerbestrijding/ tijdschrijft Pediatrics
Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen