Ontstekingsreactie mede-veroorzaker van hersenschade door hiv-besmetting

 

hersenscan-200x200Hersenschade die het gevolg is van een hiv-infectie, wordt voor een groot deel veroorzaakt door de ontstekingsreactie van de gastheer op het virus. Hersenschade die het gevolg is van een hiv-infectie, wordt voor een groot deel veroorzaakt door de ontstekingsreactie van de gastheer op het virus.

 

 

 

Victor Valcour beschrijft het ontstaan van cognitieve aandoeningen in het huidige hiv-tijdperk. Hij presenteert gegevens over de ontwikkeling van de hersenen tijdens de eerste weken na de infectie, waaruit blijkt dat het virus het centrale zenuwstelsel heel kort na de hiv-besmetting aantast.

 

 

 

Valcour onderzoekt tevens de rol van hiv/dna-reservoirs bij het ontstaan van cognitieve afwijkingen en de beperkingen die inherent zijn aan de huidige cognitieve screeningsmethoden. Zijn onderzoeksresultaten vergroten het inzicht in hoe hiv de hersenen beschadigt vanaf het eerste moment na de besmetting tot aan de chronische fase van de ziekte, zelfs bij een behandeling met een gangbare anti-hiv-therapie.

 

Promotie

22apr2013

 

14:00

 

Ontstekingsreactie mede-veroorzaker van hersenschade door hiv-besmetting

 

Geneeskunde

 

 

 

 

 

Dhr. V. G. Valcour: HIV-associated Cognitive Disorders: Scientific Discoveries through International Collaborations in Thailand. Promotoren zijn dhr. prof. dr. J.M.A. Lange en dhr. prof. dr. P. Phanuphak. Co-promotor is mw. dr. J. Ananworanich (Chulalongkorn University, Bangkok, Thailand).

 

 

 

Locatie

 

 

 

* Agnietenkapel

 

 

 

Oudezijds Voorburgwal 229 – 231 | 1012 EZ Amsterdam