Rode Kruis-Vlaanderen paraat bij busongeval Oelegem

Array

belgieGisteren hebben vrijwilligers van Rode Kruis-Vlaanderen de getroffenen van de busramp in Ranst bijgestaan. Onmiddellijk na het ongeluk boden de hulpdiensten de nodige medische ondersteuning en brachten de gewonden naar ziekenhuizen in de nabije omgeving. De dienst psychosociale interventie van het Rode Kruis garandeert ondertussen de best mogelijke opvang voor de niet-gewonde getroffenen en heeft ook belangrijk werk geleverd om de identificatie te kunnen verzekeren.

Vlak bij de plaats van het ongeluk zette het Rode Kruis onmiddellijk zijn vooruit geschoven medische hulpposten op. Daar gebeurde de zogenaamde triage: het beoordelen van de verwondingen van de getroffenen. De gewonde slachtoffers werden overgebracht naar ziekenhuizen in Lier, Malle, Herentals, Deurne en Antwerpen. Ruim 30 Rode Kruisvrijwilligers waren op de ramplocatie aanwezig.

In eerste instantie ving de dienst psychosociale interventie (DSI) van het Rode Kruis de niet-gewonden op in de brandweerkazerne van Zandhoven. In totaal 24 getroffenen kregen daar drank, voedsel, dekens en psychologische bijstand. Tolken Russisch stonden de vrijwilligers van Rode Kruis-Vlaanderen bij. DSI speelde eveneens een cruciale rol bij het identificeren van alle getroffenen, zowel in het opvangcentrum als in de ziekenhuizen. Die identificatie is ondertussen afgerond.

Kort na het middaguur besliste het crisiscentrum om de niet-gewonde slachtoffers naar Kinderboerderij ât Groenhof (Pulle, Zandhoven) te brengen. In de loop van de middag werden ook de slachtoffers die het ziekenhuis mochten verlaten, naar het opvangcentrum in Pulle gebracht.

De hulpdienst en de medewerkers van de dienst psychosociale interventie van Rode Kruis-Vlaanderen waren onmiddellijk uitgerukt om de getroffenen van het busongeluk in Oelegem te ondersteunen. Naast het mee in kaart brengen van de gewonden, zal het Rode Kruis ook psychosociale opvang voorzien voor de niet-gewonde getroffenen.

Vrijwilligers van Rode Kruis-Vlaanderen bevonden zich in het opvangcentrum in Zandhoven. Zij zorgden ervoor dat de getroffenen werden opgevangen met warme drank, voedsel, en dergelijke meer. Er is tegemoet gekomen aan de eerste noden. Ook gaven de vrijwilligers van het Rode Kruis psychosociale bijstand. De getroffen werden zo snel mogelijk weggebracht van de plaats van het ongeval.

Naast de opvang van de getroffenen in deze acute fase, is een snelle identificatie cruciaal. Rode Kruis-Vlaanderen identificeert niet alleen de getroffenen in het opvangcentrum, maar stuurt ook vrijwilligers naar de ziekenhuizen in de omgeving van het ongeluk om ook de andere slachtoffers in kaart te brengen. Op die manier wil Rode Kruis-Vlaanderen de informatiedoorstroming naar de omgeving van de getroffenen zo goed mogelijk verzekeren.
Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen