Hoe borstkanker uitzaait

Array

borstkankerRon Schackmann laat in zijn onderzoek zien dat borstkankercellen die het eiwit p120 verliezen geneigd zijn tot uitzaaien. Dit eiwit is verantwoordelijk voor hechting tussen cellen. Ook het eiwit E-cadherine speelt een rol bij uitzaaiingen in borstkanker.

Schackmann onderzocht met behulp van borstkankercellijnen, patiëntenmateriaal en proefdiermodellen wat er mis gaat in deze tumorcellen en hoe we kunnen voorkomen dat uitzaaingen gevormd worden. De belangrijkste doodsoorzaak van kanker is dat tumorcellen losraken van elkaar, aan de wandel gaan door het lichaam en in een ander orgaan een nieuwe tumor beginnen te maken (metastaseren). Cellen hechten aan elkaar door middel van eiwitten op de buitenkant van de cel (E-cadherine). Andere eiwitten, waar onder ‘p120’ zijn nodig om te zorgen dat E-cadherine op de buitenkant kan blijven zitten.

Datum en tijd:18/4/2013 10:30
Locatie:Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht
Promovendus:Ron Schackmann
Faculteit Geneeskunde
Proefschrift:Context dependent roles for p120-catenin in breast cancer progression
Promotor 1:Prof. dr. R.H. Medema
Copromotor 1:Prof. dr. R.H. Medema
Bron: Universiteit Utrecht

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen