
NKI-AVL en Philips gaan samenwerken aan nieuwe bestralingstechniek
Amsterdam – Elekta (NSE: EKTAb) en Koninklijke Philips Electronics (NYSE: PHG, AEX: PHIA) hebben vandaag aangekondigd dat het Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in Amsterdam een samenwerkingsovereenkomst heeft getekend met een onderzoeksgroep die werkt aan de ontwikkeling van een revolutionaire beeldgeleide technologie voor de behandeling van kanker. Daarbij worden bestralingstherapie en MRI (magnetic resonance imaging) in één systeem gecombineerd*. Het NKI-AVL wordt daarmee de derde partner binnen het onderzoeksconsortium van vooraanstaande oncologische bestralingscentra en clinici, naast het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) en het MD Anderson Cancer Center van de Universiteit van Texas.Deze combinatie van de nieuwste MRI-technologie en een uiterst geavanceerd stralingstherapiesysteem vormt een MRI-geleide stralingstherapie waarmee artsen de tumor en ook weke delen van het lichaam zeer gedetailleerd in beeld kunnen brengen. Deze revolutionaire innovatie stelt clinici bovendien in staat de behandeling ‘live’ aan te passen, waardoor een zeer gerichte vorm van kankerbehandeling mogelijk wordt.
“Sinds MRI bijna dertig jaar geleden werd geïntroduceerd, heeft deze techniek een ware revolutie teweeggebracht in de gezondheidszorg. Artsen kunnen weke delen en pathologische structuren inmiddels ongekend nauwkeurig in beeld brengen. Het combineren van deze diagnostiek met de mogelijkheid om de ziekte op basis van diezelfde beeldinformatie te behandelen zou een ingrijpende verbetering kunnen betekenen voor de behandeling van kanker,” aldus Tomas Puusepp, directeur en CEO van Elekta. “De overige leden van het consortium – Elekta, Philips, het UMCU en het MD Anderson – zijn verheugd dat een internationaal gerenommeerd medisch centrum als het NKI-AVL wil bijdragen aan het realiseren van dit belangrijke doel.”
“MRI-geleide radiotherapie maakt optimale beeldvorming mogelijk en vergroot daardoor de nauwkeurigheid van de toegediende behandeling, met name voor tumoren van buik en bekken. Voortbouwend op onze ervaring met Cone Beam CT-geleiding zijn we uiterst gemotiveerd om samen te werken met het onderzoeksconsortium en mee te werken aan de implementatie van MRI-geleide adaptieve radiotherapie”.
“Dit onderzoek is een typisch voorbeeld van de centrale rol die beeldvorming inneemt in de ontwikkeling van meer gerichte vormen van kankerbehandeling,” zegt Gene Saragnese, CEO Imaging Systems bij Philips Healthcare. “Tien jaar geleden heeft het NKI-AVL een cruciale rol gespeeld bij de ontwikkeling van de software voor CT-geleide bestralingstherapie. Hun expertise vormt een mooie aanvulling op de reeds aanwezige vaardigheden in dit onderzoeksconsortium.”
In de periode vóór de oprichting van het onderzoeksconsortium hebben Elekta, Philips en het UMCU een prototype-systeem gebouwd en getest waarin een lineaire versneller en een MRI-systeem van 1,5 tesla zijn geïntegreerd. Door het succes van de eerste tests kan het project doorgaan naar de volgende fase, waarin de zich uitbreidende selecte groep consortiumpartners het systeem verder zal ontwikkelen en testen.
Stralingstherapie en medische beeldvorming spelen al een essentiële rol in de planning, toediening en nazorg van de behandeling. Het betreft hier immers een kosteneffectieve en veilige methode voor de behandeling van patiënten met kanker. Stralingstherapie speelt een cruciale rol in de behandeling van kanker, als frontlijnbehandeling of in combinatie met andere behandelmethoden, zoals chemotherapie. De techniek houdt in dat door kanker aangetast weefsel wordt opgespoord en bestraald met hoogenergetische stralingsbundels. Daarbij wordt het gezonde weefsel rond om de tumor zo veel mogelijk ontzien.
* Het geïntegreerde MR-geleide stralingstherapiesysteem is in ontwikkeling en niet beschikbaar voor de verkoop.