Wageningen University benoemt buitengewoon hoogleraar Mucosale immuniteit

luchtwegen ademhalingDr. Joost van Neerven is per 1 mei 2013 benoemd tot buitengewoon hoogleraar Mucosale immuniteit aan Wageningen University. Het gaat om een nieuwe leerstoel die is ondergebracht bij de leerstoelgroep Celbiologie en immunologie. De leerstoel wordt gefinancierd door FrieslandCampina.

Bij mucosale immuniteit gaat het om de functie van het afweersysteem in weefsels die bedekt zijn met een slijmvlies, zoals in de luchtwegen en het maag-darmkanaal. Binnen zijn leeropdracht bestudeert prof. Van Neerven  onder andere hoe het mucosale afweersysteem bescherming kan bieden tegen het optreden van luchtweginfecties, allergie en diarree.

Joost (R.J.J.) van Neerven (Heerlen, 1966) studeerde medische biologie aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij in 1995 promoveerde op een onderwerp in de celbiologie. Hij is senior-onderzoeker bij FrieslandCampina Research in Deventer.