Effect van narcose na dag uitgewerkt

Array

Bij kinderen is het effect van narcose op de visuele waarneming na een dag uitgewerkt. Onderzoekers van het UMC Utrecht en de Universiteit Utrecht beantwoorden daarmee een veelgestelde vraag van ouders.
Hoe lang werkt de anesthesie door? Kan mijn kind morgen weer naar school? Deze vragen stellen veel ouders van kinderen die geopereerd moeten worden. Veel kinderen voelen zich na de operatie niet helemaal lekker. Wetenschappers gingen er tot nu toe vanuit dat de kortwerkende narcose-geneesmiddelen geen restverschijnselen geven. Maar bij kinderen is nog niet eerder onderzoek gedaan naar korte termijneffecten van de narcose.

Voor en na narcose
Het UMC Utrecht en de Universiteit Utrecht voerden daarom samen een onderzoek uit naar de visuele waarneming van kinderen na narcose. Onderzoekers Carlijn van den Boomen (ontwikkelings-psycholoog), Jurgen de Graaff (kinderanesthesioloog) en Tom de Jong (kinderuroloog) onderzochten 36 kinderen van rond de 8 jaar. De kinderen kwamen in het ziekenhuis voor een kleine urologische ingreep. Bij de kinderen vergeleken ze via een elektro-encefalogram (EEG) de verwerking van plaatjes in de hersenen voor en na de operatie plus narcose. Bij tweederde van de kinderen voerden de onderzoekers de tweede meting een half uur na de operatie uit, bij eenderde deden ze dat een dag na de operatie thuis.

Uit de resultaten bleek dat plaatjes binnen een half uur na de anesthesie langzamer verwerkt werden in de hersenen. Echter, de anesthesie had geen effect op hoe goed kind-in-ziekenhuiskinderen kunnen zien: ze voerden de taken na de anesthesie even goed uit als voor de anesthesie. Carlijn van den Boomen:
“Hieruit kunnen we concluderen dat sommige hersenprocessen na anesthesie nog iets langzamer verlopen, maar dat kinderen al wel goed kunnen zien. Op een dag na de anesthesie werden ook prikkels in de hersenen weer hetzelfde verwerkt als daarvoor.”

Geruststellend
Het is een geruststellende conclusie, vindt anesthesioloog dr. Jurgen de Graaff van het UMC Utrecht. “Anesthesie heeft een effect heeft op de verwerking van plaatjes in de hersenen, maar dit heeft geen invloed heeft op het zien. Bovendien zijn de effecten een dag later alweer verdwenen.”

De onderzoekers kwamen er ook achter dat de chemische boodschapperstof `GABA’ een rol speelt bij de verwerking van visuele informatie in de hersenen van kinderen. Het narcose-medicijn beïnvloedt deze chemische boodschapper.

Het onderzoek is gisteren gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers of Cellular Neuroscience.
woensdag 24 april 2013

bron: UMC Utrecht

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen