
Hartfalenpatiënten azM krijgen standaard telebegeleiding thuis
ArrayHet azM / Maastricht UMC+ gaat patiënten met chronisch hartfalen thuis intensiever begeleiden en coachen. Bij hun ontslag uit het ziekenhuis krijgen zij voortaan standaard telebegeleiding aangeboden. Deze nieuwe aanpak is de eerste stap op weg naar grootschalige zorgprojecten bij hartfalenpatiënten (mensen met een verminderde functie van het hart) met een cruciale rol voor eHealth.
De zogenoemde TEHAF-studie, uitgevoerd met subsidie van de provincie Limburg, heeft aangetoond dat met telebegeleiding thuis bij patiënten met chronisch hartfalen aanzienlijke gezondheidswinst valt te behalen. Het onderzoek, met als kartrekkers cardioloog prof. dr. Ton Gorgels en verpleegkundig specialist hartfalen Josiane Boyne, laat zien dat het aantal heropnames opmerkelijk daalt in vergelijking met patiënten die geen gebruik maken van telebegeleiding. Onlangs is dan ook in de afspraken met de zorgverzekeraars een speciale vergoeding opgenomen voor de telebegeleiding van patiënten met chronisch hartfalen.
Health Buddy
De telebegeleiding chronisch hartfalen wordt in eerste instantie aangeboden via de Health Buddy, een slim kastje met een scherm en vier bedieningsknoppen, of via de eigen PC. In de loop van dit jaar zal het ook mogelijk worden om de telebegeleiding aan te bieden door middel van de ‘hartfalencoach’, een voor deze toepassing speciaal te ontwikkelen mobiele app op een tablet.
Eigen rol van de patiënt
In de nieuwe aanpak van het Maastricht UMC + krijgen opgenomen hartfalenpatiënten voorlichting over het vervolg van hun behandeling thuis na ontslag uit het ziekenhuis. De patiënten krijgen door zelfmanagement meer regie over de impact die hun aandoening heeft op hun dagelijkse leven. Zij o ntvangen via de Health Buddy informatie en tips over aspecten rondom hartfalen, waarmee zij een onnodige verslechtering in hun conditie kunnen voorkomen. Patiënten leren bovendien waar ze op moeten letten voor het concreet verbeteren van hun leefstijl, hetgeen weer een positieve invloed heeft op het beheersen van hun ziekte. Het hartfalenteam, samengesteld uit gespecialiseerde verpleegkundigen en cardiologen, kan door het inzetten van telebegeleiding de vinger aan de pols blijven houden.
Internationale samenwerking
In breder perspectief heeft prof. dr. Hans-Peter Brunner-La Rocca bij de Europese Commissie een internationale subsidie (FP7) aangevraagd voor een internationaal samenwerkingsproject op dit vlak. Met deze stimulans gaan toonaangevende instituten uit twaalf landen de handen ineenslaan om de zorg rondom patiënten met hartfalen te optimaliseren en telebegeleiding als standaard technologie in de bestaande zorg op te nemen.