Reactie RMU op Zorgakkoord

abva kaboIngrijpende hervormingen in de zorg vereisen een breed draagvlak, benadrukt de RMU. Zo kan onrust voorkomen worden en komt de focus op een inhoudelijke, constructieve benadering. Het is daarom spijtig en teleurstellend dat Abvakabo FNV het akkoord niet steunt.

Nullijn zorg
De RMU was faliekant tegen de eenzijdig voorgestelde nullijn voor werknemers in de zorgsector. Deze beroepsgroep vervult zwaar werk dat maatschappelijk relevant is. Bovendien staat de sector al onder grote druk. Ook suggereert de nullijn dat er sprake is geweest van excessieve loonstijgingen. Dit is verre van juist.

Een eenzijdig opgelegde nullijn is nu deels van tafel. Op zich is het goed te verdedigen dat er afgesproken is dat een deel van het geld dat beschikbaar is voor verhoging van het salaris, ingezet wordt voor het deels terugdraaien van de voorgenomen bezuinigingen en zal leiden tot behoud van meer werkgelegenheid. Om die reden is de RMU blij met dit akkoord.

Wrang
De RMU vindt het uitermate wrang dat er banen op de tocht staan door bezuinigingen die noodzakelijk zijn om de zorg weer gezond te krijgen. Het recent gesloten Sociaal akkoord kan die pijn verzachten. Tegelijk was het banenverlies bij de oorspronkelijke kabinetsplannen nog omvangrijker geweest. Het Zorgakkoord zorgt voor een zekere balans tussen baanbehoud en bezuinigingen op doorgeschoten voorzieningen.

Tegelijk is het positief dat er 100 miljoen beschikbaar is voor her- en bijscholing om zodoende de arbeidsmarktpositie van werknemers te verbeteren om gedwongen ontslagen te voorkomen.

 

Noot redacfie: De RMU is een christelijke vakorganisatie voor werknemers, werkgevers en zelfstandigen.

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen