Zorgakkoord verzacht gevolgen voor patienten en werkgelegenheid

akkoord instemmingHet kabinet heeft met werkgevers en werknemers in de zorg afspraken gemaakt met over de hervorming in de zorg. Volgens VWS is een combinatie gevonden van een verantwoorde uitwerking van het regeerakkoord, een verantwoorde loonontwikkeling en maatregelen gericht op werkgelegenheid en kwaliteit van arbeid.

VWS, werkgeversorganisaties (Actiz, VGN, GGZ Nederland, NFU, BTN en NVZ) en werknemersorganisaties (CNV, MHP, NU91 en FBZ) gaan met het Zorgakkoord aan de slag `om de hervorming van de zorg op een verantwoorde wijze uit te voeren’.

Verzachting
V&VN ziet in de nieuwe afspraken een verzachting van de eerder aangekondigde maatregelen. V&VN-voorzitter Henk Bakker: `De hervormingen in de langdurige zorg en in de thuiszorg brengen nog steeds grote veranderingen met zich mee. Dat is ook nodig met een veranderende samenleving, stijgende kosten en een steeds complexere zorgvraag. De gevolgen voor patienten en clienten zijn echter minder groot dan eerder voorzien. Ook kunnen we gelukkig meer medewerkers huishoudelijke hulp voor de zorg behouden.’

Evenwicht
Henk Bakker spreekt van een `evenwichtig akkoord: `V&VN is onder andere blij dat meer ouderen met een zwaardere zorgvraag in aanmerking komen voor zorg in een instelling, wij zagen risico’s in de maatregelen die het Regeerakkoord aankondigde. Tegelijk zien we dat het kabinet blijft investeren in langer thuis wonen en zorg in de buurt. Een goede beweging, waarin de verpleegkundige en verzorgende een belangrijke rol vervult.’ V&VN is ook blij met de afspraken over het vergroten van de mogelijkheden van zorgmedewerkers om door te stromen van mbo naar hbo-niveau.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen