Efficiëntie belangrijke factor voor goede sportprestatie

Om prestaties in de wieler- en schaatssport beter te kunnen begrijpen, gebruiken onderzoekers een vermogensbalansmodel, waar ze wedstrijdprestaties mee kunnen simuleren. Aan dit model liggen enkele aannames over efficiëntie ten grondslag. Dionne Noordhof onderzocht deze aannames met een serie experimenten. De eerste aanname is dat de efficiëntie constant blijft over de dag. Noordhof ontdekte dat de efficiëntie van een sporter tijdens het fietsen inderdaad de hele dag constant blijft. Bij de Olympische Zomerspelen van Peking pasten sporters hun dagnachtritme aan vanwege wedstrijden die vroeg in de ochtend plaatsvonden. Sporters hoeven hun dagnachtritme helemaal niet te verschuiven voor belangrijke sportevenementen, wanneer het gaat om de efficiëntie.

stk201187rkeDe tweede aanname die Noordhof onderzocht, is dat de efficiëntie onafhankelijk is van de hoogte boven zeeniveau waarop de inspanning wordt geleverd. De efficiëntie blijkt echter lager te zijn wanneer een sporter op eenzelfde relatieve intensiteit op hoogte moet presteren in plaats van op zeeniveau. Tijdens het sporten op eenzelfde relatieve intensiteit moet de sporter op hoogte dus meer metabole energie vrijmaken uit de verbranding van voedingsstoffen. Verder ontdekte Noordhof dat de fietsefficiëntie, maar daarnaast ook de effectiviteit van de afzet tijdens het schaatsen, verslechtert bij maximale inspanning. Dit betekent dat fietsers en schaatsers minder efficiënt worden, dus meer (metabole) energie nodig hebben om hetzelfde mechanisch vermogen te leveren wanneer zij moe worden.

Om prestaties in sporten zoals wielrennen en schaatsen te kunnen verbeteren, moet het mechanisch vermogen dat de atleet levert toenemen of het vermogen dat verloren gaat aan wrijvingskrachten, zoals de luchtwrijving, verminderen. Wanneer we de vermogensverliezen buiten beschouwing laten, kan de sporter zijn prestatie alleen verbeteren als het mechanisch vermogen toeneemt. Het mechanisch vermogen dat een sporter levert wordt bepaald door de hoeveelheid metabole energie die in het lichaam wordt vrijgemaakt uit de verbranding van voedingsstoffen en door de efficiëntie waarmee deze metabole energie wordt omgezet naar mechanisch vermogen. De mens lijkt de grens van de maximale metabole energie productie te naderen en daarom verschuift de aandacht binnen de wetenschap richting efficiëntie.

Met de kennis uit Noordhofs promotieonderzoek kunnen we het menselijk presteren beter begrijpen en het vermogensbalansmodel optimaliseren.

Datum: 17-05-2013
Tijd: 13.45
Locatie: Aula
Titel: Gross Efficiency in Cyclic Sports. The Underlying Assumptions Investigated
Spreker: D.A. Noordhof
Promotor: prof.dr. C. Foster, dr. J.J. de Koning
Onderdeel: Faculteit der Bewegingswetenschappen
Wetenschapsgebied: Bewegingswetenschappen
Evenementtype: Promotie

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen