Second opinion voor patiënten met kanker van levensbelang

Het Antoni van Leeuwenhoek is geschrokken van het advies van de Orde van Medisch Specialisten om de second opinions niet meer in aanmerking te laten komen voor vergoeding.

“ Veel patiënten met kanker komen in aanmerking voor complexe zorg. Juist voor deze patiënten is het belangrijk om de mogelijkheid voor een tweede mening beschikbaar te houden. Het komt in het Antoni van Leeuwenhoek bijvoorbeeld nogal eens voor dat wij vrouwen met borstkanker toch een borstsparende behandeling kunnen aanbieden ” , aldus Rene Medema, voorzitter van de Raad van Bestuur.

Het Antoni van Leeuwenhoek sluit zich verder aan bij de reactie van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten (NFK) die stelt dat ‘ patiënten met kanker niet lichtvaardig vragen om een second opinion bij een andere arts. Ze zijn bang dat dit de vertrouwensrelatie met hun behandelend arts kan schaden.’

NKI

Het Antoni van Leeuwenhoek behoort al decennia tot de absolute wereldtop in kankerzorg en -onderzoek. De unieke combinatie van zorg en onderzoek binnen één instituut maakt voor kankerpatiënten het verschil. In multidisciplinaire teams werken alle in kanker gespecialiseerde zorgprofessionals continu aan op maat gemaakte behandelplannen. Want in de kern is geen enkele kanker gelijk. Patiënten met (een vermoeden van) kanker kunnen in het Antoni van Leeuwenhoek terecht voor de nieuwste onderzoeks- en behandelfaciliteiten en een persoonlijke benadering. Het Antoni van Leeuwenhoek koos ruim honderd jaar geleden al voor de combinatie van de specialistische zorg van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis en het onderzoek van het Nederlands Kanker Instituut onder een dak. Bij het Nederlands Kanker Instituut - de wetenschappelijke tak van het Antoni van Leeuwenhoek - werken ruim 560 onderzoekers aan grensverleggend onderzoek naar kanker. Dit wetenschappelijke onderzoek wordt voor een belangrijk deel mede mogelijk gemaakt door KWF Kankerbestrijding en het ministerie van VWS. Het Antoni van Leeuwenhoek is het enige door de OECI aangewezen Comprehensive Cancer Center in Nederland. Voor meer informatie: www.avl.nl en www.nki.nl.

Recente artikelen