Bernhoven gecertificeerd als hepatitis behandelcentrum

hepatitis-200x200Bernhoven is gecertificeerd als hepatitis behandelcentrum. Het certificaat wordt verleend door de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen. Voor Bernhoven betekent dit een verantwoordelijkheid voor de behandeling van patiënten met chronische virale hepatitis in de regio. De MDL-artsen fungeren eveneens als vraagbaak voor andere specialisten die vragen hebben over virale hepatitis.

Hepatitisspreekuur
Het hepatitisbehandelteam wordt gevormd door MDL-artsen Jan van Spreeuwel en Ingrid Gisbertz en MDL-verpleegkundige Lilette Gnirrep. Zij houden iedere donderdagmiddag hepatitisspreekuur op de MDL-polikliniek. Patiënten kunnen op verwijzing van de huisarts, andere specialisten of GGZ / GGD op dit spreekuur terecht. Was hepatitis vroeger onbehandelbaar, nu is de aandoening goed te behandelen, hoewel nog niet altijd te genezen. Dan wordt het een chronische aandoening.

Wat is hepatitis?
Hepatitis is een ontsteking van de lever. Dat is gevaarlijk omdat de lever zeer veel functies heeft. Er zijn verschillende soorten hepatitisinfecties: A, B, C, D en E. Hepatitisinfecties worden allemaal door een virus veroorzaakt. De bekendste vormen zijn B en C. Een virale hepatitis is besmettelijk. Die besmetting verloopt via speeksel, bloed of bloedproducten (via injectienaalden) en via (onveilig) seksueel verkeer. Deze vorm kan ook overgedragen worden van de moeder op de ongeboren baby. Hepatitis C is de meest voorkomende virale leverinfectie. Het virus kan jaren in het lichaam aanwezig zijn zonder klachten te veroorzaken. Uiteindelijk leidt dit tot chronische hepatitis met cirrose als eindstadium.

Waaruit bestaat de behandeling?
Die bestaat uit een combinatie van pillen en injecties. En mogelijk moet de patiënt levenslang medicijnen slikken. Het verraderlijke van een hepatitisinfectie is dat de patiënt er jarenlang niets van merkt. Pas wanneer de lever voor ongeveer negentig procent beschadigd is, ontstaan problemen. Dan is de schade onherstelbaar. Er is dan verbindweefseling van de lever opgetreden, dit wordt levercirrose genoemd. Omdat de ziekte zo sluipend is, is het volgens het hepatitisbehandelteam zo belangrijk dat behandelaars alert zijn, zeker bij risicogroepen zoals verslaafden. Want hoewel van genezing niet altijd sprake is, kan de ziekte in ieder geval wel beter onder controle worden houden.”