Hart- en vaatziekten beter te voorspellen!

hartritmestoornisOnderzoekers van het UMC Utrecht ontwikkelden een model om opnieuw optreden van hart- en vaatziekten (bij individuele patient) te voorspellen. Hiermee kunnen artsen de kans op het opnieuw krijgen van hart- of vaatziekte, zoals een beroerte of een hartinfarct beter voorspellen. De zogenaamde ‘SMART-risicoscore’ staat nog niet in de richtlijn Cardio Vasculair Risicomanagement (CVRM).

Volgens de huidige richtlijnen hebben alle patienten die al een beroerte of infarct hebben gehad, een verhoogd risico op een nieuw incident. Momenteel bestaat de aanpak hiervan standaard uit medicijnen en leefstijladviezen.

Professor Frank Visseren, internist-vasculair geneeskundige in het UMC Utrecht, geeft aan dat het in de praktijk al lang bekend is dat het risico op een nieuw infarct of beroerte niet voor iedereen gelijk is. Sommige patienten hebben een heel hoog risico, terwijl anderen een laag of normaal risico hebben op het nogmaals te krijgen. Met de nieuwe risicoscore is het mogelijk om bij individuele patienten het risico in de komende tien jaar nauwkeurig te voorspellen.

De Hartstichting en De Hart&Vaatgroep vinden dit een goede ontwikkeling. De gemiddelde patient bestaat niet en er komen gelukkig steeds meer mogelijkheden om de behandeling af te stemmen op de individuele patient.
Bron: Nieuwsbank.nl

 

Bent u benieuwd of dit model ook voor u van betekenis kan zijn? Bespreek het dan met uw behandelend arts.

Lees meer over:

* het onderzoek van het UMCU
* risicofactoren voor hart- en vaatziekten

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen