Mensen met COPD slapen slecht

0
2640

De slaapkwaliteit van patiënten met een chronisch obstructieve longziekte (COPD) kan ernstig verstoord zijn. Artsen zouden speciale aandacht moeten besteden aan de slaapklachten bij deze patiënten, omdat een verbeterde slaapkwaliteit een gunstige invloed zal hebben op de kwaliteit van leven van patiënten met COPD. Voor deze slaapklachten kunnen naast niet-farmacologische methoden, ook gewoon slaapmiddelen worden gebruikt. Met name het slaapmiddel temazepam kan veilig gebruikt worden om de slaap te bevorderen zonder enige nadelige effecten op de ademhaling. Dit concludeerde Gerben Stege na het uitvoeren van zijn promotieonderzoek.

slaapproblemenBiografie

Gerben Stege (Warnsveld, 1977) studeerde Geneeskunde in Nijmegen. Hij voerde bovenstaand onderzoek uit op de afdeling Longziekten van het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem. Zijn promotie is begeleid vanuit de afdeling Longziekten van het UMC St Radboud. Gerben Stege is momenteel in opleiding tot longarts.
Mensen met COPD slapen slecht (Promotie)

Op woensdag 15 mei 2013 promoveert Gerben om de Radboud Universiteit. Zijn promotie heeft de titel: “Sleep and the use of sleep medication in chronic obstructive pulmonary disease”.

Bron: RU