Artsen roepen op tot screening hepatitis C

0
252

Artsen roepen in EenVandaag op tot screening van mensen die mogelijk besmet zijn met het hepatitis c-virus. Aanleiding is de komst van een nieuw geneesmiddel tegen het virus dat in 98% van de gevallen tot genezing leidt. Hepatitis c staat bekend als sluipmoordenaar. Een hepatitis C besmetting wordt vaak veroorzaakt door slecht gereinigde instrumenten. Tegenwoordig is de sterilisatie toegespitst op specifieke ziektekiemen.

‘We moeten er echt naar streven om iedereen te vinden die besmet is met hepatitis C.’ Dat zegt internist Clemens Richter in EenVandaag. ‘Ik vind dat migranten die uit landen komen waar veel hepatitis voorkomt, het recht moeten hebben om gescreend te worden.’

MDL-arts Robert de Knegt geeft aan dat het lijkt alsof er in Nederland steeds meer hepatitis C-patiënten komen. ‘Maar dat zijn gewoon mensen die in het verleden hun infectie hebben gehad en daar nu ziek van zijn’, zegt De Knegt.

sitestat

Het veroorzaakt chronische leverontsteking, waarbij het wel 40 jaar kan duren voordat je ziek wordt. Tot nu toe was het dan meestal te laat voor genezing. Met het nieuwe medicijn worden dusdanige successen geboekt dat het volgens artsen zin heeft risicogroepen op te sporen en te behandelen. Naar schatting hebben wereldwijd zo’n 200 miljoen mensen het virus ooit opgelopen.

Vorig artikelAngelina Jolie laat borsten amputeren vanwege BRCA-1 gen
Volgend artikelConferentie software als medisch hulpmiddel
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.