Strengere Europese regels e-sigaret en shisha-pen

Array

rokend-kind-200x183In Nederland vallen e-sigaretten onder dezelfde regels als een zak chips of een komkommer. Dat is verkeerd voor een genotsmiddel met gevaarlijke en verslavende stoffen. Daarom zal ik deze week namens de PvdA in het Europees Parlement voorstellen doen voor een betere informatie en regulering van de e-sigaret. “E-sigaretten zijn elektronische rookpennen die zowel nicotine als tabak kunnen bevatten. In Nederland valt het product nu nog onder dezelfde regels als een zak chips of een komkommer. Dat is verkeerd voor een genotsmiddel met gevaarlijke en verslavende stoffen”, aldus Judith Merkies.

“We moeten nadenken over waar we e-roken willen toestaan. Anders kwestie van tijd voor deze sigaretten opduiken in cafés, bij de slager of op vergadertafels. En dan is de stap naar echt roken klein”, aldus Merkies.

De regelgeving rond dit relatief nieuwe product loopt op dit moment, vooral in Nederland, ver achter. In sommige Europese landen is het middel niet of alleen op doktersrecept verkrijgbaar, maar in Nederland kunnen elektronische sigaretten overal verkocht en genuttigd worden. Judith Merkies steunde voorstellen waarin e-sigaretten in de nu door het parlement behandelde tabaksrichtlijn worden opgenomen. Hierdoor komen nu in heel Europa waarschuwingen op het product en wordt de verkrijgbaarheid beperkt. E-sigaretten die nicotine bevatten, worden onder dezelfde richtlijnen en eisen als medicijnen verkocht.

Merkies: “Rook van deze e-sigaretten wordt veel eerder in bloedbaan opgenomen dan andere nicotinebevattende producten als pleisters en kauwgom. We kunnen niet nu onverschillig toekijken met terwijl dit soort verslavende producten de markt veroveren, en dan achteraf concluderen dat we eerder hadden moeten ingrijpen.”

Shisha-pen
Vorige week presenteerden onderzoekers een factsheet over een bijzondere variant: de shisha-pen. Dit is een rookpennetje dat vooral onder jongeren populair is, en in de regel geen nicotine, maar wel veel andere schadelijke stoffen bevat. In de nieuwe voorstellen wordt ook dit product onder de tabaksrichtlijn geschaard, en van waarschuwingen voorzien.

“Het gevaar van de shisha-pen is dat het een zogenaamde gateway drug kan zijn: een voorportaal naar echt roken. Na decennia van de-normaliseringsbeleid van roken zou het slecht zijn als de shishapen roken terug brengt op de schoolpleinen”, aldus Judith Merkies.

Bron: PvdA/S&D

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen