18 keer fatale afloop met Diane-35 in 25 jaar

Array

Analyse-rapport meldingen trombo-embolische bijwerkingen Diane-35®
Begin dit jaar besloot Frankrijk tot een tijdelijke schorsing van Diane-35® naar aanleiding van een analyse van gemelde trombo-embolische bijwerkingen. Mede op hun verzoek werd besloten tot een heroverweging van de veiligheid op Europees niveau (EMA).
Ook in Nederland was er veel media-aandacht. Naar aanleiding hiervan ontving Lareb een flink aantal meldingen. Vanaf februari zijn het CBG en het ministerie van VWS regelmatig op de hoogte gehouden van het aantal en de aard van deze meldingen. Via vervolgvragen aan de melders, indien daar toestemming voor werd gegeven bij de behandelend artsen, werd zo veel mogelijk informatie verzameld en nader geanalyseerd.

Meldingen
Het totaal aantal meldingen dat Lareb ontving op Diane-35® en generieke preparaten met cyproteron/ethinylestradiol bedroeg op 3 april 621. Hiervan zijn er 388 gemeld na de media-aandacht in februari 2013, waaronder alle meldingen van overlijden. Het betreft hier vaak  meldingen van bijwerkingen die in het verleden zijn opgetreden maar nog niet bij Lareb gemeld waren. De gemelde bijwerkingen hebben dus betrekking op de hele periode (25 jaar) dat het middel op de markt is.
In één melding kunnen meerdere bijwerkingen gemeld worden. Een aan trombose of embolie gerelateerd beeld werd 309 keer gemeld, waarvan er bij 18 sprake was van een fatale afloop. Uit de informatie van 31 meldingen kan opgemaakt worden dat er enige tijd zat tussen de eerste symptomen en het stellen van de diagnose. Dit kan betekenen dat de eerste symptomen van de bijwerking niet herkend werden door de patiënt of haar zorgverlener.
Diane-35® werd in deze meldingen veel voorgeschreven in verband met acne (147x), maar toch werd ook vaak (122x) anticonceptie als reden voor gebruik gemeld. Alhoewel Diane-35® ook werkt al oraal anticonceptivum dient het niet slechts als zodanig gebruikt te worden maar alleen in combinatie met androgeenafhankelijke aandoedingen.

Bevindingen
·         Veel meldingen zijn gedaan na media-aandacht. Graag had Lareb deze meldingen eerder gehad. Zorgverleners zijn verplicht ernstige bijwerkingen te melden. Blijkbaar zijn ze zich er nog onvoldoende bewust van dat dit ook geldt voor bekende risico’s
·         Ook buiten de indicatie waarvoor Diane-35® is toegelaten wordt het voorgeschreven (off-label)
·         Trombose en embolie worden bij gebruiksters niet altijd vroegtijdig herkend
·         Hoewel het risico op trombose en embolie bekend is bij het gebruik van Diane-35®, laten de meldingen de aard en impact van het optreden hiervan zien in de dagelijkse praktijk
Het volledige analyse-rapport vindt u hier.
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen