Cognitieve training helpt in de strijd tegen verslaving

verslavingNaast `pillen’ en `praten’ is er een derde categorie van behandelingen bij psychische problemen. Deze bestaat uit allerlei varianten van cognitieve trainingen of kortweg `trainen’, stelt Reinout Wiers in zijn oratie.

Wiers betoogt dat cognitieve trainingen een derde categorie van interventies is. Cognitieve trainingen grijpen direct in op cognitieve processen die een belangrijke rol blijken te spelen bij allerlei psychische problemen, van verslaving tot angst. In een aantal studies heeft Wiers met zijn onderzoeksgroep laten zien dat trainen mensen helpt bij het overwinnen van verslavingen, met effecten tot een jaar na de training. Zijn boodschap is niet dat trainen andere behandelvormen overbodig zal maken, maar wel dat bij veel problemen varianten van gecomputeriseerde cognitieve training een bijdrage kunnen leveren aan herstel. Het is daarbij volgens hem interessant om optimale combinaties te vinden van de drie ingredienten (pillen, praten en trainen) voor verschillende problemen bij verschillende mensen. Praten kan voor motivatie zorgen om te trainen, en wellicht kan het effect van training met pillen versterkt worden. Wiers gaat niet alleen vervolgonderzoek doen naar de effecten van cognitieve trainingen; hij gaat deze ook toepassen door studenten combinaties van praten en trainen aan te bieden.

Dhr. R.W.H.J. Wiers, hoogleraar Ontwikkelingspsychopathologie: Pillen? Praten? Trainen! Cognitieve trainingen bij verslaving en andere psychische problemen.

Oratie
29 mei 013 16:00 uur
Psychologie
Locatie
* Aula – Lutherse kerk
Singel 411 | 1012 XM Amsterdam
Deelname
Toegang vrij
Gepubliceerd door UvA Persvoorlichting
Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen